“Eigen Verantwoordelijkheid”


In hoeverre kunnen en willen we verantwoordelijkheid voor onszelf dragen in ons leven ? Er zijn mensen die zelf het liefst geen verantwoordelijkheden dragen. Dit zien we veel bij mensen die in sektes terechtkomen en die zich helemaal overgeven aan religies en leefregels die ze door anderen worden opgelegd. Het is gemakkelijk om volgens een boekje te leven ipv zelf nadenken en je kan dan met je vinger naar een ander wijzen als het fout loopt. Ook is het mogelijk dat iemand die geen verantwoordelijkheden wil dragen voor een dominante partner kiest die alles bepaalt. Het is natuurlijk heel gemakkelijk om anderen voor je te laten beslissen en anderen jouw keuzes in het leven te laten bepalen. In het groot zien we de massahysterie die een groot leider teweeg kan brengen; we denken dan aan wereldoorlog II, de plutonische persoonlijkheid van Hitler, onder invloed van de planeet Pluto die overmacht uitoefent en een compleet volk heeft gehypnotiseerd en zijn wil oplegde en die de wereld naar de afgrond dreigde te leiden of we zien spirituele leiders die de vrije wil van het volk smoren met de belofte van de hemel. In het klein kan iemand die een autoriteit boven zich zoekt terechtkomen bij een dominante therapeut die met angst werkt om mensen klein te houden of een levenspartner die met geweld dreigt. Bij het zoeken naar hulp kan het wel eens mis gaan, maar uiteindelijk blijven we zelf verantwoordelijk voor onze misstappen en moeten we soms harde lessen leren voordat we uiteindelijk bij “onszelf” terecht komen. Maar af en toe heeft iedereen wel eens advies nodig en vraagt raad bij een ander. Dit kan dan gemakkelijk iemand zijn waar we tegenop kijken en daar zit nu juist een gevaar in want door iemand op een voetstuk te plaatsen zetten we automatisch onszelf lager neer. Vooral als therapeut is het belangrijk om mensen op eigen benen en eigen krachten te laten staan en gaan en iemand niet afhankelijk te laten worden. Op een gegeven moment is het dan nodig dat een persoon weer de eigen weg gaat. Deze kennis kunnen we onze kinderen in de opvoeding al meegeven. Kinderen zelf verantwoordelijkheden laten dragen waar ze dan al aan toe zijn is een belangrijk leerproces.

Het is daarom belangrijk dat we contact maken met ons Hoger Zelf en geen vreemden en zogenaamde hogere entiteiten in ons kruin-chakra toelaten zodat we het “zelf-bestuur” kwijtraken.

Het gebruiken van drugs en drank kan ons de werkelijkheid doen willen ontvluchten en wederom, de keus maken om de verantwoordelijkheid niet aan te gaan. Dan juist bestaat het gevaar open te staan voor negatieve invloeden die ons proberen te besturen. We zijn op zoek naar onze innerlijke éénheid en via meditatie kunnen we ons hoger zelf ontmoeten.


Nederland kent een typische zorgcultuur met een Vissen en Kreeft combinatie in de horoscoop. Wij als Nederlanders gaan heel ver in het verzorgen en helpen van zwakkeren in de samenleving. Wij dragen veel verantwoordelijkheden als volk naar de rest van de wereld. Dit kan op een gegeven moment de verantwoordelijkheid naar onszelf en zelfproduktiviteit in de weg staan bij mensen die verzorgd willen worden en niet op eigen benen willen staan. Hierdoor trekken we ook gemakkelijk mensen aan die verzorgd willen worden. Kortom: mensen die verantwoordelijkheid kennen en dragen kunnen gemakkelijk in situaties terechtkomen waarin ze teveel gaan zorgen.


Het is een zaak van vraag en aanbod. Iedere partij moet dit goed in de gaten houden, wanneer houdt de zorg en hulp op. Het is goed om zwakkeren te helpen in onze samenleving maar het is niet goed om ze zwak te houden.

Nederland als Vissen en Kreeft land is gericht op de verzorging van kinderen, dieren, ouderen, zieken en zwakkeren. Wij vinden snel alles zielig en slaan dan soms door in medelijden. We worden dan ook aantrekkelijk als land voor mensen die steun nodig hebben. Maar dit kan maken dat we zelf uiteindelijk verzwakken door mensen niet zelfstandig te maken en te leren de eigen verantwoordelijkheid te moeten dragen. Door teveel van onszelf te geven putten we de eigen krachten uit en lopen we de kans dat onze krachten misbruikt worden. Beter is het om mensen aan te sporen eigen krachten te ontwikkelen en optimaal te benutten dan op anderen te leunen en te steunen. Nederland moet een krachtiger beeld van zichzelf gaan neerzetten ipv ten onder te gaan aan het opofferen van eigen krachten en energie.

Nederland kan soms te beïnvloedbaar zijn en door de invloed van Uranus in Ram nu is het goed mogelijk dat we meer zelfstandig gaan functioneren en ons minder laten zeggen door buitenaf. Er zit zeker op politiek vlak een keerpunt in. Nederland wil zichzelf blijven besturen en de eigen koers gaan varen. Met de invloed van Neptunus kunnen we te maken krijgen met wateroverlast, het vraagstuk over het wel of niet vrijgeven van drugs kan weer oplaaien, de leeftijdgrens van alcoholgebruik willen we nu aanpakken want de planeet Neptunus die nu over Vissen loopt en door zijn eigen teken gaat maakt gevoelig voor drugs en alcohol, maar ook kent Nederland veel gevoel en emoties onder de bevolking. Neptunus maakt gevoelig voor bedwelming en verdoving en heeft moeite de realiteit in de ogen te zien; comazuipen van onze jeugd. Onder invloed van Pluto en Jupiter zitten we nu even tijdelijk met geldproblemen. Kortom: een roerige tijd vraagt om veranderingen, maar Nederland wil krachtiger worden. Nu met de troonswisseling op komst zitten we volop in de veranderingen. Er kan een tijd een chaotisch beeld ontstaan maar dit is nodig om de nodige veranderingen door te voeren en orde op zaken te stellen. We gaan zeker in de toekomst een ander beeld van onszelf naar buiten toe uitstralen. Nederland, omgeven door water laat zich uiteindelijk leiden door een kosmische wijsheid. Amsterdam, onze hoofdstad, waar zich zoveel water bevindt is een gevoelsstad waar veel emoties aanwezig zijn. Het is niet voor niets dat er juist daar zoveel spirituele centra te vinden zijn waar men geestelijk en spiritueel kan groeien en tevens als contrast ook de coffee shops; trekpleister voor mensen die aan de realiteit willen ontsnappen en geen eigen verantwoordelijkheid willen dragen, waardoor het probleem bij de maatschappij wordt neergelegd.

Neptunus in Vissen


De planeet Neptunus loopt momenteel door zijn eigen teken Pisces of Vissen van februari 2012 tot april 2025. Dit geeft een extra kracht aan deze planeet wat zeker niet ongemerkt voorbij zal gaan. Neptunus staat voor oplossing en overstroming, uitwissing door allerlei beïnvloedingen van buitenaf, grenzeloosheid en vervaging. Neptunus beheerst ook de denkwereld en schept denkbeelden die beïnvloeden en de persoonlijkheid begoochelen door een schijn objectiviteit. Neptunus is mystiek en verlangt ernaar om op te gaan in het grote “al”. Neptunus maakt dat er een overgaan in een andere bewustzijnstoestand ontstaat. Het heeft te maken met mediamiciteit en allerlei vage verschijnselen maar ook spiritisme en spiritualisme. Neptunus heeft te maken met een noodlottige en roemloze ondergang, o.a. het communisme en het oude Atlantis maar ook met het opgaan in het Al en de kosmos. Het is de keus van de mens zelf die Neptunus maakt tot een verdelger of een god want wij mogen als mens gebruik maken van de planeetkrachten maar hebben zelf de keus of we hier positief of negatief mee omgaan.

Neptunus heerst over alles wat met water te maken heeft; zeevaart, visserij, walvissen. Ook heeft water onder invloed van Neptunus een geheugen en als de mens doorgaat met de vervuilingen kunnen de oceanen en de rivieren wraak nemen. 

Neptunus beheerst muziek en ballet en dan vooral muziek die dromerigheid en een vervoering brengt. Mensen met een sterke Neptunus in de horoscoop zijn de kunstenaars die instinctief voelen wat het publiek verlangt en zal kopen.

Ziektekiemen, epidemieën, bacillen, bacteriën, virussen en allerlei ongedierte vallen ook onder Neptunus en het is niet verwonderlijk dat we hier momenteel steeds meer en meer over horen, o.a. bijv. de ziekte van Lyme. Bacteriën worden steeds sterker omdat ze resistent raken voor anti-biotica en men zou er verstandig aan doen om meer geld te investeren voor onderzoek naar deze onzichtbare vijand ipv wat er wereldwijd aan oorlog en defensie wordt uitgegeven. De aanval tegen de mensheid kan wel eens uit een hele andere hoek komen dan tot nu toe verwacht werd; niet door groot wapentuig maar door de onzichtbare wereld. Preventie is zeker aan te raden. Mensen die Neptunus sterk door hun horoscoop hebben lopen moeten dan ook uitkijken voor besmettingen. Hygiëne en zuiverheid is de tegenkracht (het teken Maagd) van Neptunus en daar moet gebruik van gemaakt worden.

Alle soorten gif vallen onder Neptunus en we horen steeds vaker over schadelijke stoffen die in ons voedsel terechtkomen of schandalen in de voedselindustrie, men gaat voor het geld waardoor de voedselmaffia meer terrein wint. Misleiding ipv aan de gezondheid van mens en dier te denken. Vraagstukken over zuiver drinkwater kunnen ontstaan hetgeen wereldwijd een groter probleem kan gaan worden. De boringen naar schaliegas in de Nederlandse bodem staan bijv. onder discussie nu.

Verder heerst Neptunus over allerlei verslavingen waardoor de persoonlijkheid uitgewist wordt, alcohol, drugs, sigaretten en bezetenheid; het overnemen van het Ik en geheugenverlies, ook allerlei vormen van dementie, alzheimer etc. Ook hierover horen we steeds meer en er wordt op dit moment gelukkig al meer geld voor onderzoek uitgegeven. 

Neptunus heerst ook over oplichting en we zien dat er zomaar geld kan verdwijnen, zoek is of niet meer binnen het bereik van de eigenaren is.  Neptunus zorgt ervoor dat het verstand wordt ondermijnd en door leugens en bedrog lijkt het op waarheid omdat leugens als waarheid schijnen over te komen. We zien nu dan ook dat wereldwijd mensen in opstand komen omdat ze zich opgelicht voelen door regeringen en de politiek. De mens zoekt naar duidelijkheid en eerlijkheid wat het Aquariustijdperk heeft ingeluid  maar Neptunus vervaagt en vraagt om de opoffering waardoor aardse materie oplost en voor onze ogen verdwijnt. Er wordt veel beloofd door regeringsleiders maar de mensen voelen zich steeds meer bedrogen en zien alleen geld en materie voor hun ogen verdwijnen. 

Neptunus heerst ook over mist en nevel, wolken en de schemering en daarom is het zo moeilijk om een aanwijsbare oorzaak van de huidige maatschappelijke problemen helder te zien. De vinger kan niet op de zere plek gelegd worden en een oplossing is maar niet te vinden. Als er een diagnose gesteld moet worden kan de werkelijke oorzaak maar niet achterhaald worden waardoor genezing moeilijk wordt.


Neptunus hoort ook bij de hoogste spiritualiteit en de stenen Opaal en de Amethyst trekken Neptunuskrachten en energieën aan. Het ligt aan de drager van deze stenen zelf wat de invloed zal zijn: heeft de drager negatieve intenties dan kan het verzwakking, twijfel of degeneratie brengen maar als iemand zich positief wil ontwikkelen dan geeft het een kosmische éénheidsbeleving en vindt men de zuivere waarheid en het hoogste alweten. Neptunus kan dus het hoogste zijn maar ook het laagste. Een tussenweg bestaat niet. De Katholieke kerk staat onder invloed van Neptunus en het is de mens zelf die bepaalt hoe dit uitgedragen wordt. Het Christendom valt onder Neptunus, lijden en zelfopoffering en het willen opgaan in God. Maar wat doet de mens ermee ?

Als de mens kiest voor de zuiverheid en loslaat wat zwaar en duister is dan is de transformatie voltooid. Neptunus kent geen middenweg, het is een keus maken voor het hoogste. Neptunus maakt dat er weinig onderscheidingsvermogen aanwezig is en alles tot een éénheid gebracht wordt. Gelijkheid en opgaan in het geheel.


Voor hen die zijn geboren onder het sterrenbeeld Vissen; die staan nu sterk onder invloed van de planeet Neptunus en zij doen er verstandig aan om alles wat zwaar weegt los te laten. Zij die onder het teken Vissen geboren zijn kunnen in een transformatie terecht komen en zullen een keus moeten maken. Dit geldt eveneens ook voor Tweelingen, Maagd en Boogschutter. Voor deze tekens kan Neptunus af en toe voor onduidelijkheid zorgen, een langslepende tegenwerking opwerpen alsof ze de dingen maar niet helder kunnen krijgen en geregeld. Twijfels en vaagheid is wat ze opgedrongen krijgen door hun omgeving. Geldzaken blijven slepen of gezondheidsproblemen geven geen duidelijke aanwijzing of diagnose. Positief: ze kunnen zich plotseling losmaken uit de huidige situatie en dan een andere richting kiezen die uitkomst biedt. De transformatie is dan voltooid en maakt ruimte voor meer kosmische energie en wijsheid. Of deze transit  positief of negatief uitwerkt heeft te maken met de persoonlijke geboortehoroscoop.


De stenen Amethyst en de Opaal zijn sterk verbonden met het sterrenbeeld Vissen en Neptunus. De Opaal heeft dan ook iets waterachtigs en veranderlijks. Vissen is immers een waterteken en tevens een veranderlijk teken. Als de Opaal gedraaid wordt en vanuit een andere hoek bekeken wordt dan is het kleurenspel steeds anders en net zo levendig als een dauwdruppel. Dit kleurenspel is ondergeschikt aan het watergehalte van de steen; het zijn interferentiekleuren.

Heel vroeger zag men de Opaal als een ongelukssteen maar er bestaan helemaal geen ongeluksstenen ! De Opaal kent een hoge breekbaarheidsfactor bij het bewerken en mogelijk dat het woord ongeluk daarmee verbonden is.

Wel kan de Opaal op mensen die een onevenwichtig karakter hebben een verkeerde psychische uitwerking hebben. Het kan leiden tot vlinderachtigheid, dromerigheid en luchthartigheid, een gebrek aan aarde zodat deze persoon van de ene gedachte op de andere overspringt en geen duidelijke richting in het leven kan vinden. Bij evenwichtige mensen kan het een contact tot stand brengen met de Kosmos en een innerlijke rust geven en kan helpen tegen zwaarmoedigheid. Kortom: Opaal is een steen die invloed heeft op emoties.

De Amethyst is ook een steen die valt onder Neptunus en het sterrenbeeld Vissen en de blauwviolette kleur brengt ons in contact met de oneindigheid. De Amethyst werkt op het hoger denkvermogen van de mens waardoor het materiële in evenwicht  met het geestelijke en spirituele wordt gebracht. Er zit ijzer in de Amethyst en dit is het mineraal van het leven zelf. De Amethyst brengt daarom ook scheppende krachten, vooral ook op intellectueel vlak. De steen werkt zuiverend en verdrijft slechte gedachten en geeft mensenliefde wat zo sterk bij het sterrenbeeld Vissen hoort. Het Christendom valt onder het teken Vissen en dit teken kent op hoog niveau de totale zelfopoffering. Christus die zichzelf opoffert voor de zonden van de mensheid.






De terugkeer van de Koning


Wat we afgelopen 30 april hebben mee mogen maken met het kronen van onze nieuwe Koning geeft ons het gevoel van een continuïteit als land en natie. We kunnen hier een veiligheidsgevoel aan ontlenen en een gevoel van  gebondenheid en geborgenheid. Het is de taak van de Koning om het volk te beschermen en te leiden. We voelen dan allemaal weer even de saamhorigheid en de kracht van het land waar we uiteindelijk allemaal toe behoren. We zijn hier niet zo maar zonder reden geboren. We zijn duidelijk allemaal verbonden aan ons Koningshuis, of we ons hiervan nu bewust zijn of niet en of we dit nu wel of niet willen.

Ieder volk en land heeft een eigen God en een eigen Raad en is hiermee verbonden met de Zon en de Eloïm en deze kracht vertakt zich en is een macht die leidt. Het is de bedoeling dat de zaken die deze Raad wil mededelen aan het volk en het land via de Koning gebeurt. De Koning ontvangt de wijsheid van de Raad zodat hij vanuit de geestelijke wereld en de Zonnekracht het land kan leiden en besturen.

De Koning is feitelijk de leider van een volk en is dus de poort waar de Raad binnen kan komen met inzichten, wijsheid en hoe het land het beste bestuurd kan worden. Dit stamt nog uit de tijd dat de Magiër de leider van een volk of groep was waar de mensen op konden vertrouwen omdat de Magiër directe verbinding had met de Zonnekracht en de Goddelijke wijsheid vanuit de geestelijke wereld. In de oude tijden werd de Goddelijke kracht doorgegeven via de Magiër. In sprookjes en oude vertellingen werd dit uitgebeeld als de Tovenaar of in andere culturen: de medicijnman.

Gedurende vele en vele eeuwen en jaren werd heel langzaam de Magiër tot Priester en daarna tot Koning getransformeerd. Hij was de leider die verantwoordelijk was voor het volk, veiligheid en de welvaart. We kunnen dit als voorbeeld heel mooi zien in Egypte. Er kwam op een gegeven moment een splitsing tussen de Koning/de Pharao en de Priester. De Koning of Pharao nam de taak om te regeren en te leiden en de Priester nam de taak op zich om te genezen. Daarvoor vond genezen en regeren in één persoon plaats. De Pharao was helderziend en helderwetend, was astroloog en kon tevens genezen. Door de splitsing kon de Priester zich gaan specialiseren op spiritueel vlak.

In Engeland zijn de oude wijsheden hierover nog lange tijd blijven hangen zoals de Druïden en de oude Kelten een nalatenschap van magie en geneeskunde hebben achtergelaten. Vooral op het gebied van klierziekten waren zij befaamd en beroemd.


Helaas zijn door het intellectualisme al deze oude dingen verdwenen. Het werd bestempeld als primitief en bijgeloof. Daarna kwam er een terugval ten aanzien van de oude wijsheden en kennis over genezen onder invloed van het Republikeinse denken. De Republiek geeft een terugval ten aanzien van het contact met de Zonnekracht en de Goddelijke invloed, de Eloïm. De Kroon is dan niet meer nodig en het is juist de Kroon die rechtstreeks de krachten vanuit de Hemel aantrekt en uitstraalt over het volk. De Zonnekracht wordt aangetrokken door het goud en de edelstenen in de Kroon. Deze waarde is eeuwig en zal altijd weer beschikbaar zijn voor de mensheid en iedere natie die zich hier weer voor openstelt.

Het is een wet dat een vorst eigenlijk geen sterke persoonlijkheid mag zijn want hij of zij mag zich zeker niet bemoeien met de kosmische invloeden die ontvangen dienen te worden. Er moet een onpersoonlijke houding aanwezig zijn bij een Koning om zich dienstbaar te kunnen opstellen in de taak om het volk te dienen met de wijsheden die vanuit de kosmos ontvangen worden. Een te sterk ego zou dit kunnen ombuigen door de macht naar zichzelf te willen trekken waardoor er een afsluiting ontstaat met de kosmos en de Raad. Een te sterk ego staat immers niet meer open voor de wijsheid van God. Dit geeft een direct verval van kracht in een land en onder een volk. Macht zal een land en volk naar de afgrond leiden.

De kroning hoort eigenlijk een zalving te zijn van de Koning met heilige oliën. Dit zou door een Hoge Priester gedaan moeten worden, vanuit de hoogste geestelijke kracht. De Kroon op het hoofd van de Koning trekt via het goud direct de wijsheid van de Raad en de Zonnekracht aan waardoor er directe intuïtieve informatie word doorgegeven via helder weten.

De Rijksappel staat voor de geest en de stof of het mannelijke en vrouwelijke, oftewel: de stof op het kruis, het mannelijke en het geestelijke is het vrouwelijke, de bol. De stof die op het geestelijke zit. Het geestelijke en het vrouwelijke mag niet in de Zon zitten omdat de stof er bovenop zit. De stof laadt het lichaam op maar zuigt de bol spiritueel uit. Dit symboliseert het dualisme tussen het vrouwelijke en het mannelijke. We zien bijv. ook in Rome de kruis op een obelisk geplaatst waardoor de obelisk afgesloten wordt voor de ontvangst van de goddelijke en kosmische kracht.

Het zalven en kronen van de Koning of Koningin gebeurt in Engeland nog helemaal volgens de oude traditie die teruggaat in de tijd van Koning David. Engeland is een oud land en hierdoor nog sterk verbonden met de oude tradities. De Scandinavische landen, Luxemburg, België, Spanje, Nederland en Engeland zijn onderling verbonden. De landen met een Leeuw in hun wapen blijven bestaan omdat zij verbonden zijn met het Hebreeuwse volk en de oude Koning. De Adelaars zullen vallen en daarna komt er een tijd dat er geen koningen meer zijn en we ze ook niet meer nodig hebben omdat we dan rechtstreeks de informatie van de Raad en de Zonnekracht kunnen opnemen zonder tussenpersoon. Dit wordt ook wel eens symbolisch aangeduid als de terugkeer van (Christus als) de Koning. Het is dan het zuivere weten wat gaat regeren.


Wat opvalt is dat we dit keer in Nederland met een Koning en een Koningin te maken hebben. We kunnen constateren dat we een nieuw evenwicht hervinden tussen het mannelijke en het vrouwelijke. Als we kijken naar de persoonlijke horoscopen van Willem Alexander en Maxima dan zien we dat Willem Alexander Maxima volledig de ruimte geeft om zich als vrouw en Koningin volledig te kunnen ontwikkelen. We kunnen stellen dat de vrouwelijke kracht in ons land de ruimte krijgt om zichzelf te kunnen zijn. In de horoscoop van Willem Alexander is een keus te zien voor een partner met een aarde teken in dit geval Stier te zien. Deze keus voor Maxima met als sterrenteken Stier is gekoppeld aan de Noordelijke maansknoop en dit wil zeggen dat dit de goede richting is voor onze Koning. Zijn relatie met Maxima geeft een duidelijke levensrichting aan. Hij zal ten alle tijde achter haar staan en er voor haar zijn. Deze geboortehoroscoop van Willem Alexander ziet er zo mooi uit dat we haast kunnen denken dat dit astrologisch voorzien is oftewel dat er een planning in de geboorte heeft gelegen.

Maxima en Willem Alexander hebben beiden de Maan in Boogschutter en dit geeft de voorkeur voor sport, reizen en kunnen ze wild enthousiast reageren op hun omgeving. Beiden zijn erg doelgericht en positief ingesteld. Ze houden van ruimte en vrijheid en als aarde tekens staan zij met beide benen in de realiteit van het dagelijkse leven.

De horoscoop van Willem Alexander laat gevoel voor het spirituele zien en het zal zeer zeker zo zijn dat hij de aanwezigheid en hulp van zijn overleden vader sterk om zich heen voelt en tevens de hulp van zijn voorouders, met in het bijzonder zijn grootmoeder Juliana. Hij is iemand die de elementen vuur en water sterk heeft staan en dit maakt hem tot een gevoelsmens maar tevens een man van niet alleen woorden maar ook van daden. Hij kan Nederland leiden in emotionele tijden en duidelijk laten merken waar hij voor staat. Kracht (vuur) in combinatie met gevoel (water). Met de Zon in het 6e huis wil hij zich dienstbaar maken voor zijn land en hij wil zich graag nuttig voelen voor anderen. Hij is een filosoof en leraar (Jupiter in 9) en kent een innerlijk gevoel voor rechtvaardigheid en bezit een uitgebreide algemene ontwikkeling en hij zal altijd kritisch gadegeslagen worden maar zal deze proef doorstaan door zijn eerlijkheid en openheid waarmee hij sympathie binnenhaalt. Hij neemt veel spirituele en geestelijke kennis mee uit vorige levens waarin hij het contact met God zelf ervaren heeft. Tevens heeft hij enige eigenschappen van zijn grootmoeder geërfd en dit is dat hij zich soms één zal voelen met het gewone volk en de mensen om hem heen. 

Willem Alexander is iemand die graag in de goedheid van zijn medemens gelooft en kan hier soms wat naïef in zijn maar tevens voelt hij onderhuidse negativiteit aan als dit aanwezig is. Hierbij kan in de toekomst een gevaar liggen dat hij ergens niet genoeg het kwaad van wil inzien. Hij twijfelt dan te lang waardoor het kwaad onderhuids zijn weg kan vinden en hem probeert te ondermijnen. Er zijn dus sluimerende tegenkrachten aanwezig in deze regeringsperiode van Willem Alexander die we niet zomaar over het hoofd kunnen zien. Met Mars in het 12e huis en Schorpioen op de ascendant kan hij diepe emoties kennen die hij bij tijden moet beheersen door zijn positie, net zoals zijn moeder dit ook deed. Mars in het 12e huis kan woede en boosheid geven over diep verborgen kwesties die het daglicht beter niet kunnen zien. We denken dan direct over de situatie rond zijn schoonvader. Verder is het goed mogelijk dat uiteindelijk vanaf 2026, wanneer Uranus door het teken Stier gaat lopen, het zonneteken van Alexander en Maxima en tevens het zonneteken van het ondertekenen van de Akte van Abdicatie op 30 april (10.10 uur) in het teken Stier in het 11e huis er ondergrondse geheime krachten vanuit Scorpio omhoog komen om zijn kracht en gezag te ondermijnen. Het is dan de vraag of de monarchie in ons land stand weet te houden. Diep vanuit het onderbewuste en diep vanuit de aarde komen krachten omhoog die transformaties en omwentelingen naar boven brengen. Tevens krijgen we dan te maken met Uranus door het eigen teken Waterman wat een revolutie kan brengen. In dit geval; de opoffering van de Koning voor het algemeen welzijn. Met Uranus in het 11e huis kan Willem Alexander het algemeen belang van het land voorop stellen wanneer er democratische krachten zijn die veranderingen oproepen. Willem Alexander weet zich geliefd te maken en wordt hierdoor populair, dit kan jaloerse tegenkrachten oproepen (Scorpio) die onzichtbaar destructief kunnen werken. Het zal niet ondenkbaar zijn dat hij zelf een stap terug doet en aftreedt. Of Amalia Koningin wordt is erg twijfelachtig. Laten we zien of Nederland de Kroon en de Raad trouw blijft.



Venus


De geest van Venus is altijd erg vereerd en bewonderd geweest op aarde en vaak ook onder andere namen zoals Isthar, Esthar, Isis en de witte Madonna. Venus werd vereerd met haar kind Adonis in haar armen en naderhand is dit de Maria verering geworden van de katholieke kerk. Ze vertoont veel overeenkomsten met Hathor uit Egypte. In het oude Griekenland heette zij Aphrodite en bij de Romeinen Venus en was de dochter van Zeus, geboren uit het schuim der zee bij het eiland Cyprus waar ze aan land spoelde. Jupiter wilde met haar trouwen maar ze wees hem af en ze moest daarom met Vulcanus trouwen maar ze koos zelf voor Mars en uit dit huwelijk werden Cupido (Eros, Amor), Harmonia, Hermione en Anteros (god van de hartstocht) geboren. Er werden nog meer kinderen uit dit huwelijk geboren die meer op hun vader Mars leken: Eris (tweedracht), Phobos (angst), Metrus (vrees), Deimos (de ontzetting) en Pallor (schrik). Mars was de oorlogsgod en Venus de godin van de liefde en de combinatie van deze twee kan in een horoscoop veel zeggen over iemands persoonlijke en psychische beleving op liefdesgebied. Venus is verbindend en Mars verbreekt en verstoort graag de harmonie, kent een spel van aantrekken en afstoten terwijl Venus juist verbindend is en zachtaardig en vrede sticht gaat Mars op oorlogspad. Als er in een horoscoop een conflict tussen deze planeten ligt is het onmogelijk om een gelukkige verbintenis te ervaren. Door bewustwording van deze verschillende planeetkrachten kan er een inzicht ontstaan wat uiteindelijk éénheid brengt, een evenwicht tussen yin en yang.

Venus is de godin van liefde, schoonheid en kunst maar ook de kunst om van het leven te genieten, vermaak, harmonie, vrede en samenwerking, genegenheid en beschaving. Venus is vrouwelijk, reinigend, verlossend en vergeestelijkt. De planeet bedekt zich met wolken en een ieder die een krachtige Venus in de geboortehoroscoop heeft bedekt veel met de mantel der liefde in het leven.  De sterrentekens Stier, Weegschaal en Vissen worden beheerst door de planeet Venus en we zien onder deze sterrenbeelden dan ook vaak mensen die kunstenaar zijn of de bekende componisten uit onze geschiedenis.

Venus geeft het vermogen om lief te hebben en vaak zien we mensen worstelen in het leven om de liefde te vinden als Venus moeilijke aspecten heeft in de horoscoop. Mensen met een sterke Venus in hun horoscoop zijn vaak lief, zachtaardig, vredelievend, behoedzaam en willen anderen vooral niet kwetsen en dit maakt dat ze vaak de keiharde waarheid proberen te omhullen. Het zijn de stichters van de vrede en de brengers van liefde op aarde. Er wordt beweerd dat Christus oorspronkelijk van Venus afstamde om hier vooruitgang te brengen op aarde. Mozes en Christus zouden beiden in het bezit zijn geweest van een Blauwe Saffier die hen in hun werk sterk ondersteunde door ze te verbinden met de krachten van Venus.

Mensen die onder de planeet Venus geboren zijn hebben vaak smaak voor mooie dingen en kleding en kunnen niet tegen disharmonie, grofheid en hardheid. Ze kunnen gehecht zijn aan luxe en wonen graag in een mooie omgeving met een warm klimaat en een weelderige natuur, het liefst subtropisch. Omdat Venus gericht is op samenwerking en verbinding zijn dit soort mensen vaak taalgevoelig en uiterst communicatief.

Een positieve Venusstand in de horoscoop geeft mensen een magnetische aantrekkingskracht. Lichamelijk heerst Venus over de huid en de ogen, geeft een mooie stem en vaak mooi haar. Mensen met Venus op de ascendant zijn in staat om zich overal geliefd en beroemd te maken en zijn vaak bijzonder aantrekkelijk om te zien.


De Blauwe Saffier hoort bij Venus en straalt een  lieflijke etherische, rustgevende kracht uit. Het is niet ondenkbaar dat wanneer je een Blauwe Saffier in je bezit hebt deze in een volgend leven wederom in je bezit komt. Het is nl. een steen van bezieling en bindende aantrekking door de eeuwen heen. In de Bijbel wordt de Blauwe Saffier de Steen der Wijzen genoemd en wanneer iemand genezend werk verricht kan deze steen veel bijdragen.

De Blauwe Saffier werkt sterk in op het keelchakra en is verbonden met de planeetkrachten van Venus. Dit geeft liefde, vergevingsgezindheid en zachtheid. Tevens verdrijft deze steen negativiteit en angsten en werkt bloedzuiverend en versnelt de eigen geestelijke groei en ontwikkeling.

De Blauwe Saffier heeft een sterk zuiverende werking van energie en de steen reinigt ook zichzelf. Het werkt tegen ontstekingen en ademhalingsproblemen. De steen in water leggen, uitkoken en dan het vocht opdrinken kan helpen en genezen. De steen helpt ook tegen hyperventilatie omdat deze zich met de ademhaling verbindt en adem is “leven”. Mensen die keelproblemen hebben of last van de ademhaling doen er goed aan de steen op de keel te dragen. De Blauwe Saffier brengt nieuw leven en helpt ook mensen die een hartinfarct hebben gehad of een beroerte, afwijkingen en uitvallen hebben aan het zenuwstelsel. Leg de Saffier op het hart en de steen maakt een verbinding met de ziel en trekt de mens terug in het leven.

Omdat de Blauwe Saffier met de planeet Venus verbonden is straalt deze veel vrede en vergevingsgezindheid uit en maakt de omgeving zacht. Bij mensen die onder het teken Weegschaal zijn geboren kan de Blauwe Saffier besluiteloosheid veroorzaken als ze teveel verantwoordelijkheid willen dragen in het leven en anderen tegemoet willen komen. Mensen die onder Stier geboren zijn worden spiritueler door het dragen van deze steen en de persoonlijke geestelijke groei enorm versnellen.

Voor wie een Blauwe Saffier in zijn bezit heeft houdt er dan rekening mee dat gedachtenkrachten enorm versterkt worden door de steen. Het element water is verbonden met de Blauwe Saffier door de kleur blauw maar ook met de hemel. De blauwe hemel kent geen blokkades en de Blauwe Saffier lost blokkades op.

De steen is verbonden met helderzien en helderweten en wanneer men een wens heeft; leg de steen op het 3e oog. Je kan de steen de opdracht geven om de wens te doen uitkomen. De steen legt een verbinding met de toekomst via het 3e oog.

De Blauwe Saffier werkt verder tegen ontstekingen, angsten en te negatief denken omdat er een krachtige zuiverende werking van uitgaat. Dit werkt ook door in het verleden en kan pijn en trauma’s uit vorige incarnaties transformeren als een soort regressietherapie. De Blauwe Saffier werkt door tot in de kern van de ziel en kunnen we dan ook één van de krachtigste stenen noemen omdat deze verbonden is met de liefde van Venus.








De Elementen deel II


Vuur is aantrekkelijk en aanstekelijk. Personen met veel vuur in hun geboortehoroscoop  zijn boeiend, interessant en hebben het vermogen om automatisch en geheel onbewust mensen naar zich toe te trekken en om zich heen te verzamelen en enthousiast te maken. Het zijn doorzetters en kennen succes met nieuwe ondernemingen, ze beschikken over durf en energie en zijn ambitieus. Ze zijn charmant, vaak charismatisch, gastvrij en loyaal. Ze hebben pit, zijn strijdvaardig, ambitieus en sportief. Relationeel zullen ze niet vaak alleen zijn want ze weten het vuur al snel aan te wakkeren bij anderen waardoor de vlam overspringt. Ze zijn meestal erg positief en enthousiast. Ze staan hierdoor al snel in het middelpunt van de belangstelling.

Te veel vuur kan afschrikken en anderen kunnen zich wel eens overrompeld voelen. Personen die een overmaat aan vuur in hun geboortehoroscoop hebben moeten voorzichtig zijn dat ze niet te snel opbranden. Vuur kan te heftig zijn omdat voor problemen graag snelle oplossingen gezocht worden en dat maakt impulsief. Vuur houdt van krachtvertoon en overweldigt zo tegenstanders. Te veel vuur kan onbeheerst maken en gevoelig voor overdrijving, roekeloosheid en zelfoverschatting waardoor ongelukken kunnen ontstaan.

Ram als eerste vuurteken is de geboren leider en zet de eerste stap. Ram valt op door instinctmatig gedrag. Hierdoor kan Ram wel eens te impulsief zijn maar een leider moet vastberadenheid tonen. Amerika als Ram land komt gemakkelijk in een strijd terecht en kan hierdoor in moeizame situaties terecht komen. Eerst doen en daarna denken is wat bij Ram hoort. Ram is de eerste aanzet tot een onderzoekingstocht. Ze lopen graag voorop en vooruit. Sport hoort bij Vuur, De VS (Ram) die veel medailles wegsleept bij de Olympische Spelen. Vuur is fanatiek en wil winnen.

Leeuw is de geboren leider maar is ook het teken wat gaat stralen en pronken met de opgedane kennis en veroveringen die eerder zijn gedaan door Ram. Leeuw kan hierdoor gemakkelijk alle aandacht naar zich toetrekken en opvallen met wat hij/zij bereikt heeft. Leeuw staat in het middelpunt en personen die geboren zijn onder het teken Leeuw moeten leren hoe hier mee om te gaan. Ze zullen automatisch altijd gemakkelijk in posities geplaatst worden waarin ze een middelpuntige invloed hebben op hun omgeving. Ze weten de aandacht naar zich toe te trekken, bewust of onbewust. Ze zijn uiterst charmant en maken zich snel geliefd. Het koningschap valt onder het teken Leeuw en hierdoor zullen  koningshuizen met een Leeuw in hun Wapen ook overleven en blijven bestaan. Ons koningshuis staat onder invloed van de Leeuw in zijn wapen.“Je mainteindrai”: “Ik zal handhaven”. Het wapen van Zeeland met 2 Leeuwen: “Luctor et Emergo”: “Ik Worstel En Kom Boven”. Het Zeeuwse volk heeft moeten leren omgaan met de krachten van de zee (het onderbewuste) en water (gevoel). De krachtige Leeuw die ondergedompeld wordt in zijn onderbewustzijn en daarna zijn macht inwisselt voor kracht door de wijsheid en kennis vanuit het onderbewuste in zich te hebben opgenomen.

Kijk naar de geschiedenis, andere koningshuizen zijn al lang verdwenen en vergeten maar de Leeuw houdt vol. Het zijn de geboren leiders, vaak ook door erfrecht. Leeuw is de kracht en de glorie die werkt vanuit het midden en uitstraalt naar buiten toe zoals de Zon een sterk uitstralende en verwarmende kracht bezit en anderen weet te raken. Eenmaal in de warmte en uitstraling van de Zon opgenomen is succes verzekerd.

Egokrachten worden opgebouwd door Leeuw die nodig zijn om zich op aarde neer te zetten.

Personen die rond het middaguur van de dag geboren zijn wanneer de Zon hoog aan de hemel staat zullen een automatische kracht bezitten om zich al snel succesvol te kunnen manifesteren in het leven. Ze pakken hun levenstaak al snel op. Hun “Ik” kracht, de Zon staat voor de persoonlijkheid en het “Ik” gevoel. Mensen die midden in de nacht geboren zijn hebben daar veel langer de tijd voor nodig omdat de kracht en de uitstraling van de Zon dan eerst door de aarde moet komen om ze te kunnen bereiken. De aarde vertraagt het vuur.  Dit zijn meestal de mensen die pas op latere leeftijd hun levensdoelstellingen weten te bereiken. Zij moeten het nodige geduld ontwikkelen.

Leeuw is het teken wat succes oogst en hiermee pronkt en waardering ontvangt. Acteurs en filmsterren vallen onder Leeuw en alles en iedereen wat met beroemdheid te maken heeft. Het Ego heeft voedsel nodig om te groeien. Zo ontwikkelt ijdelheid en hooghartigheid zich als het doorslaat. Het vuur zet zich neer op aarde en laat zich gelden. Rond het middaguur, als de Zon om 12 uur op zijn hoogste punt staat is de meeste energie aanwezig. Mensen die hier erg gevoelig voor zijn kunnen dan een overmaat aan energie voelen en bij sommigen kan dit erg veel werkkracht en activiteit geven. Omdat vuur ook strijdbaar is kan er rond 12 uur gemakkelijk agressie ontstaan, vooral in combinatie met de planeet Mars.

In de ochtend wordt de zonnekracht opgebouwd en is dit de beste tijd om actief te zijn en te werken. In de namiddag neemt de energie af en tussen 4 en 6 zullen veel mensen behoefte aan rust krijgen en neemt de concentratie op de werkzaamheden verder af. Het is aan te raden hier aan toe te geven zodat het lichaam kan opladen. Mensen die in het onderwijs werkzaam zijn zullen intuïtief aanvoelen dat ’s morgens de beste leerprestaties en sportprestaties mogelijk zijn. In de ochtenduren, voordat de Zon opkomt is het vaak dat mensen overlijden, ze halen dan net de nieuwe Zonnekrachten niet meer en kunnen dan niet meer de krachten opladen voor een nieuwe dag en zullen voor de overgang naar de geestelijke wereld gemakkelijker kunnen kiezen.  De Maankrachten trekt ze dan in de andere wereld.

Onze persoonlijke Zonnekracht wordt opnieuw opgeladen met onze verjaardag. Dan heeft de Zon een jaar doorlopen en krijgen we een nieuwe hoeveelheid Zonnekracht in ons uitgestort. Tegen die periode kunnen we iets sneller vermoeid zijn of lukken nieuwe ondernemingen niet altijd zoals we willen. Na onze verjaardag kunnen we dan weer op volle kracht vooruit. Onze verjaardag is ons persoonlijke Zonnefeest.

Het tekenen van nieuwe contracten en het nemen van belangrijke beslissingen kunnen het beste voor het middaguur genomen worden omdat er dan de meeste zonne-energie inzit. Dit betekent succes en vooruitgang, opbouw en kracht voor nieuwe ondernemingen. ’s Nachts kunnen we dan de inspiratie ontvangen en contact maken met ons onderbewustzijn. Gevoelens kunnen ons dan sneller

bereiken maar daadkracht hoort bij de dag als de Zon hoog staat.

Boogschutter is het teken wat uiteindelijk de kennis van alle wegen die door Ram en Leeuw vooraf bewandeld zijn in zich opneemt en innerlijke wijsheid opbouwt en hiermee  naar buiten treedt. Boogschutter is de geboren leraar, filosoof en docent en ontvangt de wijsheid die de vorige tekens hebben uitgezonden. Boogschutter is het teken wat graag weggeeft en uiterst gastvrij is. Mensen met Boogschutter ascendant of Jupiter (heerst over het teken Boogschutter) op hun ascendant geven liever dan dat ze ontvangen.

Geven maakt ze gelukkig en blij. Dit zijn ook vaak de beste genezers, zeker als er nog sterke 12e huisaspecten bijkomen, dan werken ze met de kosmos samen en geven ze universele krachten en informatie door.

Indien mensen alle drie de vuurtekens bezet hebben in hun geboortehoroscoop dan kunnen we spreken van een vuur driehoek en dit zijn bijzondere eigenschappen die maken dat deze personen energie en kracht bezitten om zich helemaal te kunnen manifesteren en op te vallen in de wereld waar ze zeker leiding- en toonaangevende posities weten te bemachtigen. Ze weten ongemerkt aandacht te trekken. Mensen zijn geboeid door hun ogen, hun uitstraling en verwarmende glimlach. Vooral ook personen met een Leeuw-ascendant, wat immers de poort naar buiten is en hoe we ons naar de buitenwereld toe gedragen, bezitten een charismatische aantrekkingskracht op hun omgeving. Mensen verzamelen zich om deze personen heen om maar iets van hun aandacht en warmte op te kunnen vangen. Vuurtekens zijn gezellig en het is altijd sfeervol met ze. Als er ergens een open haardvuur brandt dan zal iedereen zich daartoe aangetrokken voelen en wie vindt het niet heerlijk om eindeloos in de vlammenzee van het vuur te staren en inspiratie te vinden voor opkomende gedachten en gevoelens. Vuur reinigt. In de bijbel wordt al gesproken over de gloed van vuur wat het kwade verteert. God maakt gebruik van vuur om het kwaad te bestrijden. Het hellevuur staat te wachten voor zij die hebben gezondigd en ze zullen daardoor gelouterd en gezuiverd worden. Geschreven teksten en brieven kunnen we in het vuur werpen om ze voor eens en altijd los te laten. Het verteert ons verdriet. Vuur en warmte troost als we door gevoelskoude overvallen worden.

Goud (zon), zilver(Maan) en edelstenen zijn in staat om de vuurgloed te weerstaan en zullen nooit verbranden. Zij zijn sterk verbonden met de aarde en de kosmos. Door goud te dragen trekken we de zonnekrachten naar ons toe en kunnen we ons “Ik” versterken, onze persoonlijkheid. We leggen dan immers een verbinding met de Zon. Ons hart is verbonden met de Zon en zegt veel over ons Ik.

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste gedeelte uit water maar bestaat ook uit een behoorlijke hoeveelheid fosfor en dit betekent dat we uiterst brandbaar zijn. Wie met vuur speelt brandt zich. Astrologisch: kijk uit voor vuurtypes want ze zijn heel aantrekkelijk maar vaak ook avontuurlijk en hartstochtelijk ingesteld. Vuur kan snel oplaaien maar ook heel snel weer doven.

Vuur blijft altijd zichzelf; alle andere elementen zijn vervuild door het milieu, lucht, water en aarde maar vuur kan niet vervuild worden. Het is daarom een zuiver element. Voorspellingen uit oude culturen vertellen ons dat een komende wereldcatastrofe door vuur zal ontstaan, in samenwerking met het element lucht want vuur en lucht werken snel en efficiënt samen. Vulkanen worden steeds actiever op aarde en kunnen uiteindelijk voor grote klimaatveranderingen zorgen. Vuur kan exploderen en werkt daardoor van binnen naar buiten toe met grote kracht. Lucht kan zich snel verplaatsen en neemt het vuur mee. Ram kan driftig zijn en hierdoor snel ruzie veroorzaken en altijd in conflicten terecht komen. Ram hakt gemakkelijk met de botte bijl en kent weinig of geen tact waardoor ze gemakkelijk éénzaam worden. Maar dat vinden ze dan ook niet erg, ze zijn liever alleen dan dat ze zich moeten aanpassen aan de wil en verwachtingen van anderen.

Leeuw kan teveel macht eisen en te overheersend en dominant worden en te veel ego opbouwen, kijk naar de paleizen van de koningshuizen en Boogschutter werkt aanstekelijk en zoekt naar uitbreiding en overheersing en probeert anderen mee te krijgen voor de eigen idealen en kan hierin doorslaan en te fanatiek worden. Indien er in een geboortehoroscoop veel vuur aanwezig is in combinatie met veel lucht dan wordt het vuur aangewakkerd. Maar indien het een goed niveau is dan kan er heel veel strijd gevoerd worden voor het goede doel. Er kan erg veel bereikt worden. Mensen met veel vuur en daarnaast veel lucht en heel weinig aarde en weinig water in hun geboortehoroscoop zijn gemakkelijk idealistisch ingesteld en hebben zuivere bedoelingen en zijn positief gemotiveerd maar niet altijd erg realistisch waardoor de harde werkelijkheid een schaduwkant van het leven kan geven wat teleurstellingen kan oproepen. In hun enthousiasme en snelheid kunnen ze behoeften en gevoelens verwaarlozen die juist de nodige stabiliteit en innerlijke kracht kunnen geven (aarde). Hun gedachten kunnen met ze op de loop gaan. Grondingsoefeningen en regelmatig pauzes inlasten gedurende drukke werkzaamheden en op vaste tijden eten en slapen, structuur en rust zijn nodig voor dit soort mensen. Een “burnout” is een typische uitdrukking die bij vuurtypes hoort. Ze moeten leren de accu weer op te laden om bij te komen van dagelijkse inspanningen. Veel lucht met te veel vuur in een geboortehoroscoop geeft gevaar voor algehele uitputting. Door gebrek aan aarde en water kunnen ze niet goed met beide benen op de grond staan en zweven gemakkelijk los van verantwoordelijkheden van hun eigen emotionele behoeften. Ze raken snel opgebrand en versleten als ze blijven doorgaan met veel activiteit. Lichamelijke behoeften (aarde) in combinatie met emotionele diepten (water) moeten op de eerste plaats komen te staan waaruit ze innerlijke krachten kunnen halen. Ze nemen gemakkelijk risico’s omdat vuur weet dat je hierdoor verder komt in het leven maar dit moet wel met de realiteit van het leven in verbinding staan (aarde).

Te weinig vuur in een geboortehoroscoop geeft te weinig levenslust en moed. Het maakt pessimistisch en geeft gebrek aan vertrouwen en zelfvertrouwen. Risico’s worden gezien als gevaren en uitdagingen als toekomstige problemen. Niet in staat om veranderingen door te voeren.

Vuur is het element wat gedachtenkracht in zich kan opnemen. Dit betekent dat we vuur een opdracht kunnen geven. Er zijn mensen met een sterke gedachtenkracht en mensen met een zwakke gedachtenkracht. Alles wat we in gedachten uitzenden komt uiteindelijk weer bij onszelf terug. Vuur kan dan helpen en een opdracht op zich nemen die wij uitzenden. We kunnen een kaarsvlam een taak geven voor een mens zodat de vlam en het vuur van die kaars de mens verder helpt in zijn/haar ontwikkeling. Dit betekent bijv. niet dat de kaars een ziekte weg kan nemen want een ziekte kan misschien mogelijk een karmische les betekenen voor een mens die niet ontnomen kan worden maar de vlam van de kaars kan die mens helpen de te dragen les en taak optimaal te vervullen. De kaarsvlam helpt de mens in het vervolmaken van de individuele opdracht die een mens op zich genomen heeft als taak bij de geboorte.

Vuur(wilskracht) en lucht(denken/intellect) werken goed samen. Kaarslicht en gedachtenkrachten hebben een samenwerkingsafspraak gemaakt. Een gedachte die door de kaarsvlam wordt opgenomen zal blijven doorwerken. Dat vuur wordt denkend en voelend en zendt krachten uit naar zijn doel. Vuur zoekt altijd een doel.

Een kaarsvlam neemt bewustzijn over en zal zijn doel en missie bereiken. Het is uitgezonden bewustzijn en gedachtenkracht wat de vlam voedt en zijn weg bepaalt. We kunnen ons eigen bewustzijn in een kaars planten en een opdracht toevoegen en de vlam zal zijn weg vinden. Dit kan alleen via gedachtenkracht. Een algemene opdracht voor kaarslicht zal zijn: kracht, liefde en licht naar alle zielen brengen.

De vlam die ontstoken is tijdens de opening van de Olympische Spelen in Londen 2012 heeft als missie meegekregen om alle landen en alle volkeren met elkander te verbinden.

De Olympische spelen dateren uit 776 jaar voor Chr. En waren gericht aan de Griekse oppergod Zeus onder het sterrenteken Boogschutter (sport, spelen, vuur en competitie). In de tempel van de vrouw van Zeus, Hera op de heilige berg Olympus brandde het vuur. Priesteressen hadden de zorg over het heilige vuur en ontstaken het vuur tijdens de spelen die aan de voet van de berg gehouden werden. Toen de spelen zich verplaatsten verder het land in werd het vuur vervoerd zoals dit heden ten dage nog steeds gebeurt maar nu dan verder de wereld in. Het teken Boogschutter staat voor reizen en steekt grenzen over. Toen de oude Romeinen het steeds meer voor het zeggen kregen in de oudheid verdwenen de spelen in 393 n.Chr. want deze werden als heidens bestempeld door de kerk in die tijd. Maar het vuur was niet te doven en laaide weer op in 1896 tegen het eind van de 19e eeuw. De Olympische vlam werd weer in ere hersteld en wint nog steeds aan populariteit in onze huidige tijd. Het is een levend symbool geworden om vriendschapsbanden te versterken tussen alle landen en respect te hebben voor tegenstanders. Laten we hopen dat de wens uit het oude Griekenland die in de vlam is meegegeven door de priesteressen van de heilige berg Olympia om verbondenheid tussen de mensen te creëren succes zal vinden in onze tegenwoordige wereld.

Lucht is altijd en overal om ons heen en is constant in beweging. Lucht beheerst de denkwereld, ook het abstrakte denken. Lucht houdt ook ons lichaam in beweging.  Lucht kan zich heel snel verplaatsen over de aarde en soms vinden we daardoor zelfs woestijnzand uit de Sahara in ons land. Lucht kent geen grenzen immers en is zo vlug dat we ons naderhand pas realiseren welke veranderingen het ons gebracht heeft. Lucht kan van alles met zich meedragen, frisse zeewind maar ook vervuiling. Onze longen vragen om frisse lucht wat ons denken schoont en oude nare herinneringen doet verdrijven en onze gezondheid sterkt. Schone en zuivere lucht stemt ons positief en maakt een verbinding met geestelijke zuiverheid. We kunnen niet mediteren immers in een vervuilde ruimte. Spiritualiteit vraagt om het zuivere element lucht en zuurstof moet schoon zijn om het leven positief te begeleiden. Engelen werken via geestkracht en dit wordt gedragen op zuivere lucht. We roepen de Engelen aan als we hulp nodig hebben en vastgelopen zijn in de onzuiverheid van een atmosfeer die we niet meer willen inademen en niet meer willen ervaren. Gevoelsmatig zetten we ramen en deuren open om het positieve en zuivere binnen te halen. We halen licht en zuivere lucht in onze woning om de sfeer te verbeteren en bezwangeren tevens de lucht met wierook om een extra heilig geestelijk element toe te voegen. Ons lichaam als huis voor onze Ziel heeft zuiverheid nodig. Niet alleen zuivere lucht is hiervoor nodig maar ook zuiver voedsel en een zuivere leefomgeving om onze gezondheid op peil te houden.

Als we nare ervaringen willen schoonmaken waaien we uit in de zeewind aan het strand of we wandelen in het bos waar de frisse lucht ons opschoont en onze energie en inzichten vernieuwt.

We voelen ons opgesloten in vervuilde lucht en zoeken naar de vrijheid oftewel schone en frisse lucht. Vrijheid geeft expansie en zoekt nieuwe ervaringen. Dit hoort bij het element lucht.

Gevoelens, gedachten en ervaringen beschikken over een energietrilling en die verbindt zich met de lucht, tevens verbonden met het element ether. Daarom kan een afgesloten kamer of een afgesloten huis een bedompte sfeer uitstralen. Oude lucht kan dus een negativiteit vasthouden. Dan kunnen we onder invloed komen te staan van andere mensen als we ons in die omgeving van oude lucht en oude vervuilde energietrillingen gaan begeven. Bedompte lucht betekent dus lucht gevuld met afval, uitgestoten negativiteit van mensen. Dit maakt dat er mensen zijn die moeilijk in een stad kunnen wonen omdat het hier vol hangt met oude lucht en uitgestoten energie van anderen. Oude emoties kunnen rond blijven hangen en opgepikt worden door mensen die heel sensitief zijn. Mensen die overgevoelig zijn zullen de rust van de natuur opzoeken en mediteren kan het best in zuiverheid plaatsvinden dus zoekt die mens de stilte of éénzaamheid op om zich volledig te kunnen zuiveren en afstemmen op de geestelijke wereld. Wie wil er nu niet eens mediteren op een bergtop of op een stil strand aan de kust van een oceaan ?  Overbevolkte gebieden kunnen verstikkend werken. De natuur staat in verbinding met het goddelijke, daar komen we in contact met de Heilige Geest. Boeddha die de verlichting ontving in de jungle onder een Bodhi boom. Christus die tot diepere inzichten kwam door de éénzaamheid van de woestijn op te zoeken waar hij leefde tussen de wilde dieren en waar de Engelen voor hem zorgden. We vinden veel kloosters in de oudheid die de rust opzochten, ver van de bewoonde wereld om de zuiverheid na te streven. Het Catharina klooster in de afzondering van de Sinaï woestijn in Egypte is een voorbeeld waar energieën rondhangen die een afstemming hebben op hogere kosmische dimensies. Mensen die trancegevoelig zijn worden hier snel door meegenomen en opgetrokken op hogere geestelijke niveaus.

Kunstenaars, mystici, componisten en schrijvers weten dat inspiratie gevonden wordt in rust en éénzaamheid en het liefst in de natuur en de stilte. Wie voelt zich niet verbonden met het geluid van  het ruisen van de wind door de bomen die zich oprichten naar het licht en de hemel. De armen, takken uitgestrekt naar boven om het licht te mogen ontvangen. Het geluid daarvan raakt onze geest en ziel en we worden opgetild en meegevoerd met de zuiverheid van de natuur naar de goddelijke krachten die het in zich draagt. De wind beluisteren we als het zingen van de Engelen en het fluisteren van God. We staan dan in contact met het spirituele. We voelen instinctmatig dat de bomen onze medeschepselen zijn die van levensbelang zijn en onze zuurstof leveren. Hoe verschillend kan de lucht zijn die we inademen in de stad of midden in de natuur, de bergen en de bossen, de wouden en de woestijnen. Frisse lucht en ruimte opent nieuwe denkbeelden.

Personen met overmatig veel lucht in hun horoscoop zijn vaak erg rationeel ingesteld en willen alles op intellectueel vlak wetenschappelijk uitgelegd en bewezen hebben. Mystici weten dat het contact met het Goddelijke niet in woorden uit te drukken is omdat het een ervaring met een Empirische bewijsvoering betreft. Dit geheel in tegenstelling tot de Dogmatische religie die meer wetenschappelijk is ingesteld. Meditatie kan ons buiten het rationele denken plaatsen. Via meditatie, gebed en contemplatie is het mogelijk om mystieke ervaringen te hebben.

Via het voorhoofdchakra (3e oog) verlaat de gedachtenkracht ons lichaam met de snelheid van het licht. We doen er goed aan om ons bewust te zijn welke gedachten wij uitzenden daar alle uitgezonden gedachten als een boemerang werken en weer bij ons terugkeren. We ervaren en ondergaan uiteindelijk onze eigen gedachtenstroom wanneer dit dan weer bij ons terugkeert. Dit geeft grote verantwoordelijkheid. Als boosheid of haat uitgezonden wordt via gedachten naar anderen of geprobeerd wordt anderen onze wil op te leggen via ons 3e oog dan zijn we anderen aan het manipuleren. Dit betekent dat we dan blokkades afroepen over onszelf en onszelf tegenwerken en afsluiten. Zeker als dit uitgezonden wordt naar mensen met een hele sterke eigen bescherming ketst het af en komt direct bij de persoon terug die dit uitgezonden heeft. Dit kan lichamelijk en geestelijk ziek maken. Er moet dan zelf ondergaan worden wat er uitgezonden is en hierdoor kan een mens blijven hangen in negatieve emoties en gevoelens en zoekt naar een uitweg en begrijpt niet dat dit door het zelf tot stand is gebracht. Pas wanneer er bewustzijn ontstaat over dit gebeuren kan de overgang naar een positief denken ontstaan. Daar is krachtige discipline voor nodig. Dan kunnen we denkbeelden en ons 3e oog gebruiken om anderen te vitaliseren, te magnetiseren en verder te helpen met positieve en liefdevolle gedachten. Mediteren kan helpen om discipline en concentratie te beoefenen hierin. Wat we uitzenden krijgen we terug.

Het kan een vraagstuk zijn wat schadelijker is voor een mens: een aanval op aards niveau of een aanval vanuit de denkwereld en de geest. Het wordt tijd dat de mens zich meer bewust wordt over de krachten die zich in het denken en de geest bevinden en wat voor een kwaad we hiermee over de ander en onszelf kunnen afroepen. Iedere religie heeft geprobeerd de mens bij te brengen dat liefde de enige weg is. Hoe lang duurt het nog voordat deze boodschap eindelijk de mensheid bereikt en uitgevoerd wordt ?

Lucht is extravert en werkt van binnen naar buiten. Naarmate we meer verwijderd raken van de aarde wordt de lucht ijler. De planeet aarde dankt haar blauwe kleur die zichtbaar is vanuit de kosmos o.a. ook aan de zuurstof die haar omringt. Blauw inspireert. Lucht beheerst de denkwereld en mensen met veel lucht in hun geboortehoroscoop worden beheerst door intellect en beweging. Ze kunnen absoluut niet tegen stilstand en moeten zich constant kunnen verplaatsen. Ze praten vaak veel, herhalen steeds hetgeen ze kwijt willen hetgeen vermoeiend kan zijn voor hun omgeving en zichzelf. Communicatie en verbinden, veranderen van omgeving en snelheid zijn krachtige kenmerken van het element lucht. Lucht heeft snel overzicht en kan razendsnel samenvatten. De andere elementen blijven al snel achter in vergelijking bij de enorme flexibiliteit en het vermogen zich direkt aan te passen aan de omgeving wat lucht kan. Tweelingen als eerste luchtteken is veelzijdig en ontwikkelt intellectuele interesses en alle vormen van communicatie. Intelligentie wordt opgebouwd waardoor ze over alles wel iets weten en algemene kennis en ontwikkeling bezitten maar dit blijft wel vaak oppervlakkig. Omdat ze geen geduld bezitten door hun snelheid en behoefte zich te verplaatsen en steeds te veranderen zijn ze moeilijk in staat om langdurige studies te volgen. 

Mensen met veel lucht in hun horoscoop kan je overal tegenkomen. Ze willen steeds veranderen van omgeving en ze zijn daar waar activiteit is. Overal waar iets te beleven valt en iets actueels gaande is, daar zijn ze, maar van korte duur. Ze staan daardoor open voor rages en grillen, mode en actuele nieuwtjes. De media en journalistiek, telefoon en internet vallen dan ook onder het element lucht. Indien dit element doorslaat en zich negatief ontwikkelt dan zien we de macht van de media die zonder enig gevoel (gebrek aan water) de snelheid van het denken voert aan de lezers en nieuwsgierigen. Hersenspinsels van het denken die zich fanatiek loslaten de wereld in met catastrofale gevolgen met het gevolg van afbraak van gevoel (gebrek aan water) en realiteit (gebrek aan aarde). De mensheid moet zelf leren denken en onderscheiden in plaats van de kennis van anderen in zich op te nemen via de media. Anderen voor ons te laten denken is gemakkelijk maar het besef moet er komen dat er informatie van buiten in ons wordt uitgestort wat waarschijnlijk niet bij ons past. De macht van de heersende journalistieke klasse zal uiteindelijk uitgewist worden wanneer de mens zich concentreert op de eigen informatie (intuïtie en helderweten). Tot dan is het manipulerende effect van de journalistiek een gevaar voor het individuele denken en functioneren van de mensheid in het algemeen.

Als voorbeeld kunnen we denken aan de verkiezingen van de 2e kamer van afgelopen periode waar we ons een weg moesten banen door de chaos van wat de media ons probeerde op te dringen en ons probeerde voor te spiegelen. Misleiding was overal aanwezig. Ons eigen gevoel is hierin echter van doorslaggevende betekenis geweest.

Weegschaal is de verbindende kracht, het teken dat wil bemiddelen en vrede wil stichten onder invloed van de planeet Venus. Alles wordt uitgebalanceerd om een innerlijk evenwicht te vinden. Waterman is het luchtteken wat uiteindelijk alle opgenomen en opgedane intellectuele kennis en innerlijk weten uitstort over de mensheid in een vorm van sociaal bewustzijn.

Alle luchttekens redeneren graag en denken eerst voor ze iets doen. Als er problemen zijn en conflicten dan blijven luchttekens ergens omheen draaien of ze gaan piekeren. Als ze doorslaan in hun denkwereld ontstaan dwanggedachten en een complete denkbeeldenstorm. Personen die overmatig veel lucht in hun geboortehoroscoop hebben bezitten altijd een overmatig actieve geest die regelmatig wat afgeremd moet worden omdat er anders nerveuze storingen kunnen ontstaan.

Ze hebben de neiging te veel in hun hoofd te gaan zitten en dit kan tot resultaat hebben dat ze niet tot werkelijke actie overgaan. De uitvoering van activiteit en wilskracht wordt tegengewerkt omdat de activiteit en energie opgaat aan denken. Ze leven in denkbeelden en hierdoor kan er afstand ontstaan met de werkelijkheid. Lucht heeft een overmatig actief zenuwstelsel. Lucht heeft rust en bezinning nodig om de geest te laten ontspannen anders kan het denken en overpeinzen zenuwen uitputten en zenuwziekten doen ontstaan. Genezing; steeds van omgeving veranderen, steeds andere lucht inademen. Zuivere lucht, boven de 900 m(boven zeeniveau) is erg heilzaam. Verder is geestelijke discipline heel belangrijk voor mensen met te veel lucht in hun geboortehoroscoop. Lucht is de vernieuwer van het denken en onder luchttekens vallen veel Nobelprijswinnaars. Het rationele denkvermogen zoekt altijd naar de antwoorden op de vele vraagstukken in het leven. Lucht leert het meest wanneer het besef er is dat door het bestuderen van natuurlijke processen alles in beweging kan komen hetgeen overeenkomt met de natuur- en universele wetten van onze kosmos. De zwakte van veel lucht echter kan zijn dat er te weinig contact met het eigen lichaam en de natuur ( geen aarde en geen water) is doordat het denken te veel ruimte krijgt en dit werkt uitputtend en kan psychische storingen geven. Lucht kan verdwalen in eigen denkbeelden. De realiteit(aarde) en het gevoel(water) moeten hier voor het nodige evenwicht zorgen. De combinatie van lucht en vuur geeft meer daadkracht waardoor idealen en denkbeelden kunnen worden uitgevoerd. Dit geeft vaak een uitgesproken gevoel voor humor, optimistische levenslust en opmerkelijke taalvaardigheid. Toch blijft dit ook een combinatie waarbij het gevaar blijft bestaan de eigen energie te veel uit te putten door geen rekening te houden met de lichamelijke(gezondheid) en emotionele(gevoelswereld) behoeften. Lucht en water geven een spraakwaterval waar het hart op de tong ligt. De beste combinatie is van alle elementen een gelijkwaardige verdeling. Dit geeft evenwicht in alle opzichten en heeft dus niets met onze sterrenbeelden te maken. Iemand kan bijv. onder het sterrenteken Stier zijn geboren maar toch een overmaat aan lucht en vuur bezitten waardoor de werking van het eigen sterrenbeeld verminderd wordt of zelfs niet meer herkenbaar is.

Langdurig denkwerk kan hoofdpijn geven. Ons hoofd kan dan vermoeid raken. De dieppaarse Amethyst kan pijnen en krampen in de hersenen verminderen. Dit mineraal zorgt ervoor dat de energie in onze hersenen weer wordt opgevuld. Het werkt ontspannend op ons 3e oog.( de steen gewoon op het 3e oog leggen).  Dan is de mens weer in staat om het goddelijke meer ruimte te geven in zichzelf. De dieppaarse kleur is een mengeling van de eindkleuren van het spectrum: rood, de kleur van liefde en actie en het starre blauw, de kleur van oneindigheid. Het donkere violet is de kleur van absolute geestelijke macht.

De Aquamarijn (zeewater kleur- doorzichtig lichtblauw) is een steen die typisch hoort bij redenaars en alle vormen van communicatie en het element lucht. Het helpt bij hoestkwalen (longen en bronchiën). De steen bevordert de flexibiliteit van het denken en hoort bij de koele berekening(lucht).

Turkoois werkt ook tegen hoofdpijnen en is de steen die bij het sterrenteken Aquarius/Waterman hoort. In het verleden werd de Turkoois als bescherming gebruikt tegen het boze oog en wordt in gebedsmolens verwerkt en is ook één van de stenen van de  Graal. Het werkt beschermend tegen duistere machten en ketst in dit geval slechte gedachten van anderen af. Ook in het oude Egypte werd Turkoois veel gebruikt o.a. in de Scarabee, symbool van het eeuwige leven en als hulp bij spirituele ontwikkeling. De betekenis van de Scarabee:  De kever die afkomstig van de aarde ook in de lucht kan vliegen, dus hemel en aarde verbindt. Het symboliseert de eeuwige wisselwerking tussen leven en dood.  De vindplaats van de Turkoois is o.a. de Sinaï woestijn, de plek van profeten en profetieën. De wijsheid kwam uit het Oosten, zo ook de Turkoois en de andere heilige blauwe en paarse stenen.

 

Column in Maylight Magazine februari 2013

Relaties en éénzaamheid


Relaties, liefde en erotiek zijn onderwerpen die de mens altijd hebben geïnspireerd in de kunst, poëzie en muziek en het activeert de mens tot allerlei creatieve uitingen. Het heeft vaak de geschiedenis bepaald wat zich op aarde afspeelde en zal dit ook zeker nog blijven doen in de toekomst.

Wanneer we besluiten om op aarde te incarneren dan stoten we een deel van onze ziel af. Worden we als vrouw geboren dan laten we het mannelijke deel achter in de geestelijke wereld en zo ook andersom. We zijn als mens eigenlijk een geheel maar dit gevoel verliezen we door op aarde in een lichaam geboren te worden. Dit geeft een gevoel van éénzaamheid en gaan we gedurende ons leven op zoek naar de andere helft die we missen. Eénzaamheid en het gevoel niet in heelheid te zijn is menselijk. Veel vragen ontstaan er altijd door mensen die zich maar éénzaam blijven voelen maar dit is verbonden aan het op aarde zijn. We voelen ons incompleet tijdens het aardse leven, vanaf onze geboorte en dit geeft de zoektocht naar de andere helft.

Het is mogelijk om dit ontbrekende deel van ons zelf te compenseren via meditaties of relaties met zielsverwanten. We proberen het tekort van éénzaamheid op allerlei manieren in te vullen We zoeken steeds naar de innerlijke volmaaktheid en de verbondenheid met de kosmos.


Als er liefde en vriendschap speelt in ons leven hebben we de neiging om veel offers te brengen. We kunnen geld geven, bezittingen, vriendschap, macht, ons zelf of ons lichaam en soms onze persoonlijkheid maar hoe ver moeten we gaan ? Als er liefde in ons leven komt dan kunnen we het contact met de realiteit uit het oog verliezen en lijkt het er soms op dat we blind zijn voor de werkelijkheid. We zweven regelmatig op een roze wolk en het is dan noodzaak om bij regelmaat met de voeten op de veilige aarde te landen. Als er sprake van liefde is dan proberen we contact te maken met de aura en de energie van die ander. Als dit niet goed voelt voor ons dan maken we ons weer los. Het wordt dus niet altijd bepaald door de uiterlijkheden van het lichamelijke wat vaak gedacht wordt maar heeft een diepere invloed en uitwerking op ons eigen energiesysteem. We zoeken altijd naar overeenkomsten met onszelf maar een relatie werkt juist heel goed wanneer er tegenovergestelde karaktereigenschappen aanwezig zijn in de ander. Laten we eerlijk zijn: wie zou er graag een relatie willen aangaan met iemand die exact een kopie van ons zelf is ? dat lijkt niet erg interessant en kan wel eens erg vermoeiend worden want we willen juist de ander beter leren kennen en ontdekken dus vallen we om die reden op een persoon die totaal anders is dan wij zelf zijn en dan begint de relatie pas echt want willen we dit accepteren en kunnen we dit aan ? Door juist op iemand te vallen die heel anders is dan wij zelf brengen we 2 verschillende helften samen die een compleet geheel vormen wat een functie heeft van een samenbundeling van krachten en energie. Het wordt dan pas een harmonieus geheel. Yin en Yang. Een samenvoeging van tegendelen die dan volledig worden. Zo zou het moeten zijn maar.......


Relaties blijven een moeilijk onderwerp in het leven en in de astrologie. Het komt nooit voor dat een mens op aarde de perfecte vorm van een relatie vindt. Dit komt omdat we zelf niet perfect zijn en dit dus niet kunnen tegenkomen in de ander. Relaties weerspiegelen immers wie we zelf zijn en we zijn hier om ons te ontwikkelen en daarom blijft er altijd ontwikkeling in het onderwerp relaties aanwezig. Als we relaties terugkoppelen naar onszelf biedt dit de ultieme kans om snel te groeien en ons zelf te leren kennen.

Liefde en relaties bieden ons de kansen en de mogelijkheden om ons meer bewust te worden over onszelf en wie we werkelijk zijn.



Astrologisch kunnen we hierdoor waarnemen dat er mensen zijn die in hun leven aan het ontdekken zijn en er zijn mensen die zijn bezig om ervaringen te ontvangen die ooit in vorige levens eerder door ze zijn uitgezonden. We worden ons hierdoor bewust van de energie van een bepaalde planeetkracht. De planeet Uranus is belangrijk om tot een optimale vorm van een relatie te komen.

Als er in een geboortehoroscoop een conflict aanwezig is tussen de planeten Venus en Mars dan is het erg moeilijk om psychische en lichamelijke liefde te ervaren in één persoon waardoor er een zoektocht ontstaat naar de ideale partner. Wat er dan gebeurt is dat deze persoon zoekt naar de eigen innerlijke samenvoeging van Mars en Venus in zichzelf. Door ervaringen op te doen in vele levens over deze planeetkracht en energie van Venus en daarnaast Mars kan dit uiteindelijk samengevoegd worden tot een harmonie in zichzelf en dan pas is het mogelijk om de lichamelijke en geestelijke liefde in één en dezelfde persoon te ervaren. Dan wordt de juiste persoon aangetrokken waardoor men aan nieuwe bewustwordingsprocessen kan beginnen. In het dagelijks leven uit zich dit dat relaties regelmatig worden afgebroken. 

Omdat er altijd veel planeten meedoen in deze bewustwordingsprocessen is het te begrijpen dat het haast niet mogelijk is om tot een totale en perfecte relatie te komen. Laten we dus vooral nuchter blijven en niet het onmogelijke in het leven verlangen en dit zeker ook niet bij de ander zoeken.

Wat en wie we zijn, stralen we uit en trekken we aan.

De planeet Uranus gaat over sociale acceptatie en kan daarom een pijnlijke bijwerking hebben in ons leven. Mensen met conflicten in de horoscoop met de planeet Uranus hebben moeite om sociaal geaccepteerd te worden en voelen zich er vaak “niet bij passen”. Vaak zijn dit juist mensen die meer waarnemen en meer inzichten en meer intuïtie hebben dan de gemiddelde mens en worden dan gemeden of afgewezen omdat ze door hun  inzichten,  intuïtie en helder weten gemakkelijk in het verborgene van de ander kunnen zien. Vaak zijn ze erg uniek en excentriek wat afstand met het gros van de mensen schept. Hoe meer licht iemand in zich draagt hoe meer deze mens gevoelsmatig een bedreiging kan zijn voor hen die de duisternis in zichzelf en in de wereld meedragen. Als groot voorbeeld kunnen we natuurlijk Christus noemen .

Uranus is de planeet die de waarheid onthult.

Alle positieve aspecten van de planeet Uranus in de geboortehoroscoop maken iemand populair, ongeacht of deze persoon zich anders opstelt en anders denkt. De intuïtie is gericht op wat anderen verwachten en hopen in het leven. Dit kan geluk geven in de carrière, loopbaan en succes in het aanbrengen en doorvoeren van veranderingen en vernieuwingen. Ze weten zich geliefd te maken.

Conflicten echter met de planeet Uranus in de geboortehoroscoop brengen spanningen met de omgeving. Deze mens voelt zich dan sociaal niet geaccepteerd en meestal onbegrepen. Zelf zijn ze erg sociaal maar worden door de omgeving gemakkelijk uitgebuit en door anderen irritant gevonden omdat ze te krachtig en soms ongenuanceerd de waarheid verkondigen. Hun woorden komen dan verkeerd aan. Ze komen vaak in de verkeerde omgeving terecht waardoor er geen klik is met de mensen om hen heen.

Als er sterke aspecten zijn dan kunnen dit soort personen een rebel worden, in opstand komen tegen de gevestigde orde en de maatschappij en zichzelf daar buiten plaatsen. Als het een oude en wijze ziel betreft dan is het mogelijk om zichzelf in de juiste positie te werken en zich in situaties te manoeuvreren die grote invloed op de maatschappij en het wereldtoneel hebben en daar veranderingen en vernieuwingen op grote schaal aan te brengen. We kunnen dit zien bij sommige grote politieke- en wereldleiders, artiesten en beroemde filmsterren die zich vanuit de kosmos en het universum laten inspireren. Ze zijn afgestemd op de toekomst en hebben een taak op zich genomen die onpersoonlijk van aard is. Dit moet zijn weg vinden in de wereld en de maatschappij en dit kan alleen via de planeet Uranus.


De persoon moet dan over sterke Uranus aspecten beschikken. Men moet dan beschikken over een gevoel van eigenwaarde, innerlijke waarheid en bestemming. Taakbewust moet men zijn en een sterk gevoel van totale onafhankelijkheid waardoor er een geloof in de eigen waarheid ontstaat. Uranus laadt dan de energie op waardoor men kan doorbreken. Met dit soort aspecten zoekt men die posities op die belangrijk zijn voor de wereld en niet zo zeer het plaatselijke milieuclubje in de eigen woonplaats maar het grote wereldtoneel van bijv. financiële instellingen en mensenrechtenorganisaties en ze zijn vaak aanwezig bij grote technologische ontwikkelingen en uitvindingen die werkelijke invloed op het totale wereldgebeuren hebben.

Ook in kunst en muziek vindt de planeet Uranus graag zijn weg. Uranus brengt immers inspiratie en communiceert zonder woorden. Muziek en kunst brengen mensen bij elkaar en dragen een boodschap uit zonder woorden. Michael Jackson werd bijvoorbeeld sterk geïnspireerd door de planeten Uranus en Venus in Leeuw, The King of Pop, waardoor er een kosmische waarheid via zijn muziek werd uitgedragen. Mensen die hier gevoelig voor zijn ontvangen die boodschap en het raakt hun innerlijk gevoel sterk. Zijn gevoel voor perfectie (Maagd) en zijn ijdelheid en gevoel van koningschap (Leeuw) waren echter zo extreem en buitenaards dat dit een innerlijk spanningsveld creëerde voor hemzelf. Het zijn de kunstenaars die de zoektocht van de ziel naar de éénheid weten uit te drukken in kleur, geluid, dans en gebaar.


Natuurlijk kan er astrologisch berekend worden of mensen bij elkaar passen maar juist de tegenstellingen trekken aan en geven het unieke les- en werkmateriaal. Daarnaast worden huwelijken en vaste relaties nog steeds in de hemel gesloten, m.a.w. maken we deze afspraken met elkaar voordat we incarneren dus bestaat er geen toeval en kunnen we beter ophouden alles naar onze eigen hand te willen zetten want we komen vanzelf wel bij de juiste persoon. We moeten het zoeken naar de volmaakte relatie loslaten en het onvolmaakte in onszelf en de ander accepteren.

Eén van de mooiste vormen van een relatie is een ouder kind relatie. Tenminste; dat zou het altijd  moeten zijn want dit is de mogelijkheid van de ziel om tot een totaal onpersoonlijke en zuivere liefde te komen. We kunnen onze kinderen niet alleen liefhebben maar ook meer zien als de brengers van nieuwe inzichten waar we zeker van kunnen leren. Kinderen brengen immers de toekomst met zich mee en dragen dit in zich en als we ons daarop afstemmen krijgen we een duidelijker beeld wie we zijn en wat we komen doen op aarde en welke richting we op moeten.

Column in Maylight Magazine januari 2013

2013 het jaar van de grote veranderingen


Wat kenmerkend voor 2013 zal gaan worden is globalisering en de opbouw van meer positiviteit. We zitten nu precies in de ommekeer en het gaat nu eens niet over de andere planeten maar om de aarde zelf, wat deze planeet zelf wil en wat ze met de bewoners wil. De mensen en alle landen komen dichter naar elkaar toe. Er ontstaat een bewustzijn dat we samen sterker zijn dan wanneer we alles apart blijven doen. Een afgesloten houding werkt de ontwikkeling van de aarde tegen. We gaan dit vooral ook zien in de houding van de politiek en grote wereldleiders die dichter tot elkaar proberen te komen. Door heftige botsingen en strijd wordt het besef groter om tot een uiteindelijke wereldvrede te komen. Door escalaties ontstaat er vrede. De mens zal het komende jaar op grote schaal tot nieuwe inzichten komen.

Zo in het groot; zo ook in het klein; mensen krijgen het besef om meer socialer op te treden en dat we meer een éénheid moeten worden. Door het bundelen van krachten zijn we sterker dan wanneer we er alleen voor staan.

2013 is een jaar waarin het bewustzijn van de mensheid in totaliteit sprongen vooruit zal gaan. Er zijn de afgelopen perioden steeds meer zielen op aarde geboren die voor een versnelling van de ontwikkeling en vooruitgang op aarde gaan zorgen. Dit zal kenbaar worden in de wetenschap en technologie, vooral onder invloed van Uranus in Ram (uitvindingen) zit hier een positieve versnelling in. Er komen nieuwe ruimteprogramma’s die een nieuwe visie op de toekomst gaan geven want eens komt de tijd dat we de ruimte meer gaan verkennen en ons kunnen gaan vestigen op andere planeten om daar mineralen en andere bruikbare stoffen vandaan te gaan halen omdat we beseffen dat de aarde uitgeput zal raken. Veel oude zielen vanuit Egypte en Atlantis zijn al langere tijd geïncarneerd om hun taken hier te vervullen en we kunnen dit herkennen door de aanwezigheid van hun wijsheid en kennis waardoor snelle vooruitgang op de aarde plaatsvindt. Verouderde structuren verdwijnen snel en gaan plaats maken voor transparante organisaties die helderheid zullen uitstralen met als uitgangspunt; het algemeen welzijn van de mensheid. Ik wijs hier even op de financiële wereld. Door de zuiveringen van de laatste jaren moet men nu met een degelijk plan komen om de gehele wereld van voedsel en onderdak te kunnen gaan en blijven voorzien anders stort de gehele economie in. De mensheid en het volk krijgen meer invloed en macht, wereldwijd. Inspraak en politieke invloed is de eis. De politiek gaat de mens dienen en niet meer andersom. We gaan nu bouwen met bouwstenen die van werkelijke waarde zijn voor ons allen. De mens zal ook meer proberen om een éénheid zien te vinden met al het leven op aarde en het kwetsbare milieu. Er komen nieuwe manieren om ons voedsel te verbouwen en te consumeren en er komt meer bewustzijn op aarde over het wel en niet eten van vlees en dierlijke eiwitten en het onnodig doden van de viervoeters die ook onze medeschepselen zijn. Hier gaan vervangers voor komen die een verdere gezondheid van de mens zullen bevorderen. Er zal nog wel vlees gegeten worden maar op hele kleine schaal.

Er zullen bepaalde ziektes gaan verdwijnen door veranderingen in ons DNA die hun intreden hebben gevonden via de incarnaties van zielen die deze taak op zich hebben genomen en er komen andere ziektes maar die weerspiegelen meer de persoonlijke ontwikkeling van het individu.

De aarde zal zich laten horen en voelen. Mogelijk komt er veel wateroverlast, overstromingen (Neptunus in Vissen) en het lijkt er soms op dat het water gewoon uit de grond omhoog komt alsof het gewoon niet meer te stoppen is. Tevens zijn er tijdelijk meer aardbevingen te verwachten (Pluto) die veel gaan herrangschikken en herindelen. Mensen kunnen zich niet meer thuis voelen op bepaalde plaatsen waardoor velen de wens krijgen zich te verplaatsen of te gaan verhuizen. Mensen kunnen zich tijdelijk gedesoriënteerd voelen en willen een nieuwe richting bepalen. Herinneringen aan voorgaande incarnaties en daaraan verbonden woonplaatsen krijgen weer een nieuwe betekenis in het leven van veel mensen, er ontstaat een heimwee naar andere woonplaatsen. De wereld als geheel krijgt hierdoor een andere aanblik en veel verandert en verplaatst zich. Waar liggen onze roots nu eigenlijk ? We voelen ons niet meer thuis op de huidige plek maar waar dan wel ?

Mogelijk dat veel mensen zich meer in zichzelf gaan verdiepen en er komen  vraagstellingen in hoeverre ieder individu een invloed heeft op het algehele wereldgebeuren en dit maakt dat veel mensen zich bewust gaan worden van hun eigen energie en kracht en vermogen een steentje bij te dragen aan het grote geheel. Onze eigen individuele verantwoordelijkheid gaat zwaarder wegen.

De planeten zijn op volle kracht bezig overal veranderingen aan te brengen maar het is de aarde zelf die uiteindelijk beslist over wat er gaat veranderen en ieder mens gaat dit ervaren in zijn eigen persoonlijk leven omdat we allemaal onder invloed staan van het grote geheel en dit werkt door naar alle kanten in onze omgeving en om ons heen en in ons zelf. Ieder mens is een schakel in het grote geheel.

Ook op spiritueel gebied gaan er veranderingen doorbreken. De mens gaat in de toekomst de verschillende religies meer achter zich laten en komt meer in direct contact met de universele wetten van de kosmos. Het individu wordt zich bewust van de innerlijke kracht waarmee in harmonie gewerkt kan worden met als doel al het leven op aarde positief te beïnvloeden. Dit kan uitgroeien tot een nieuwe wereldreligie of een compleet nieuw bewustzijn. Tevens is het goed mogelijk dat we gaan ontdekken dat er op andere planeten ook leven is en dit gaat meer onze algemene interesses wekken. Uitbreiding en expansie enerzijds en versobering anderzijds om ervoor te zorgen dat ieder mens zijn deel krijgt op aarde. De mensheid gaat de éénheid tegemoet. De aarde en de geestelijke wereld gaan meer naar elkaar toegroeien waardoor er op heel lange termijn geen lichamelijke en stoffelijke dood meer ervaren zal worden. De mens levend op aarde in een aards lichaam transformeert langzaam naar de astrale wereld of anders gezegd; de astrale wereld komt op aarde. Alles verplaatst zich. De hemel op aarde ?

Het is maar net waar een ieder op afgestemd is. Het is zoals je kunt waarnemen in de natuur, ons grote voorbeeld: nu zijn er kale bomen met oud blad, sneeuw, ijs en bevriezing en stilstand in alle leven maar tevens, als je goed kijkt, zien we de knoppen van het komende nieuwe blad en leven al uitnodigend lonken en uitbotten in de bomen om zich aan ons te tonen en zich te kunnen baden in het komend voorjaars licht. Het is maar net waar je op let en waar je persoonlijke aandacht naar toe getrokken wordt. Naar het oude of de komende vernieuwing ? Dat is de innerlijke keus die we maken. Laten we vooral begrijpen dat een grote verandering zoals deze nu plaatsvindt zich niet in één keer zal voltrekken maar een overgangsperiode inluidt waarin alle facetten van het verleden en de toekomst door elkaar heen lopen. In de chaos zal het pad ons getoond worden maar alleen voor het oog dat werkelijk wil zien wat er gaande is en welwillend is deze uitdaging aan te gaan.  Het enige duidelijke wat iedereen zal gaan waarnemen is dat het ongelooflijk snel zal gaan. De tijd lijkt verdeeld; eerst hadden we te maken met een stilstand en nu met een inhaalrace. Welke richting gaan we op ? wat kiezen we ?

Voor de mensen die zich vast willen houden aan het oude en vertrouwde kan het een moeilijke periode gaan worden. Niets is blijvend op aarde is de les. Voor hen die het avontuur van de toekomst willen aangaan en willen ingaan ligt nu de grote kans. Stroom mee met de krachten van het universum en de wil van de aarde, laat het verleden los en verbaas je over de mogelijkheden die het menszijn in zich meedraagt de toekomst in, de vernieuwing in naar een betere wereld.


Column in Maylight Magazine december 2012

Nu alweer LOSLATEN ?


Tijdens mijn werk aan de 09 hulptelefoonlijn worden mij de laatste tijd steeds weer dezelfde vragen voorgelegd en daarom kom ik nu met een astrologisch antwoord op al deze vragen.

Het is op dit moment de juiste tijd en het juiste ogenblik om alles wat je nog kwijt wilt aan oude ballast, oud verdriet, oude frustraties en andere negatieve emoties en ervaringen uit het verleden los te laten. We lopen nu naar het eind van 2012 en dit is de perfecte tijd om schoon schip te maken voor jezelf. Ik krijg bijv. ook regelmatig verbaasde therapeuten aan de lijn die klagen over een enorme stilte en terugloop in hun praktijk. Het is alsof het op diverse plaatsen “stil valt”. De economische crisis doet daar nog even een schepje bovenop. Laat dit dan maar gebeuren, ook therapeuten hebben zelf te maken met verwerking en de stilte geeft ons de mogelijkheid om ons wederom in onszelf te verdiepen. Zie het even als een pauze om alles eens na te lopen, door te spitten en vervolgens los te laten.

Je kan de toekomst niet in, je kunt die nieuwe weg niet inslaan als je vast geketend zit aan het verleden. Om vrij de toekomst in te kunnen stappen moet je nu die verwerking aangaan en diep in jezelf schouwen en onderzoeken, voelen en uitdiepen om tot in de kern alles op te ruimen wat je kwijt wilt en wat je tegen kan houden om de toekomst in te lopen. Eind 2012 is de grote kans om dit te doen en voor altijd af te sluiten. De planeten dringen aan tot verwerking.

De vraag krijg ik nu vaak aan de telefoon waarom het voor mensen plotseling stil wordt, het gevoel hebben plotseling niet meer verder te kunnen, neerslachtige en depressieve gevoelens te ervaren die zomaar uit het niets naar boven komen. De herfst geeft altijd al een periode waarin we ons meer in ons onderbewustzijn terugkeren met de natuur als  voorbeeld; het blad valt, kale bomen, de groeikrachten trekken zich naar binnen en werken binnenin om kracht te verzamelen voor het nieuwe voorjaar. Bepaalde diersoorten beginnen aan hun winterslaap. Als het gaat vriezen krimpen we in elkaar van de kou en trekken onze spieren en ons lichaam samen. We maken dan een automatische beweging van afsluiten en naar binnen richten. De kou en duisternis buiten zorgen ervoor dat we ons meer gaan terugtrekken in ons huis en het donkere gaan onderzoeken en ons meer op ons eigen diepe innerlijk richten. De stilte maakt dat we eindelijk tijd hebben om alles op te ruimen voor het voorjaar en voor het nieuwe jaar weer begint. Mogelijk hebben we even minder behoefte aan relaties en uitstapjes maken en komen we in een verstilling en verdieping terecht. Griep en verkoudheden zorgen er nog eens extra voor dat we minder of niet communiceren en we ook lichamelijk gaan reinigen. Als de Zon weer in kracht en licht gaat toenemen rond 21 december dan vieren we het lichtfeest alleen is het dit jaar toch nog even anders. We zitten in een veel grotere verwerking dan anders. De planeet Saturnus is op zaterdag 6 oktober 2012 in het teken Schorpioen terechtgekomen en dit duurt tot 24 december 2014. Dit soort veranderingen werken in het begin vaak het hevigst dus veel mensen zullen deze planeetkrachten op dit moment herkennen en kunnen plaatsen in hun eigen leven. Eerst voelen en dan opruimen en afwerken. Als we niets voelen kunnen we het ons ook niet bewust worden dus mogelijk voelen we plotseling een oude pijn uit het (verre) verleden. We kunnen dan denken wederom in een soort herhaling terecht gekomen te zijn en dit klopt.


Het lijkt op een stilstand of achteruitgang en het gevoel niet vooruit te komen maakt depressief en neerslachtig maar niets is minder waar want we blijven wel degelijk vooruitgaan. Door het gevoel stil te staan krijgen we als het ware extra tijd en aandacht om dieper te onderzoeken in ons zelf en nog even het oude opnieuw te ervaren zodat we dit voorgoed af kunnen sluiten. Saturnus wil de oude restanten nog even opruimen en Schorpioen is een sterk transformerend teken en deze twee werken uitstekend samen. Saturnus werkt karma af en Scorpio staat voor de dood als transformatie en werkt tot in de kern. Scorpio kent het verschil tussen goed en kwaad en ook op wereldniveau is dat wat er nu staat te gebeuren. We moeten het kwade en negatieve transformeren in het positieve. We moeten eerst de duisternis in en dit transformeren en verteren voordat er ruimte en plaats kan zijn voor het licht. Daarom is het nu het juiste moment om in onszelf te kijken en te voelen en het negatieve aan te zien, te erkennen en vervolgens los te laten en op te ruimen zodat er plaats is voor vernieuwing en licht. Vooral personen met in hun eigen geboortehoroscoop Saturnus in Schorpioen geplaatst of hier krachtige aspecten mee hebben komen in een verwerkingsperiode terecht die veel gaat vernieuwen en daarom  een kleine herhaling in gevoel en emotie brengt; het verleden herbeleven en voelen of we niets hebben laten liggen of overgeslagen hebben in eerdere verwerkingsprocessen. Mogelijk dat het in eerste instantie aanvoelt alsof men terug wordt geplaatst in de tijd en we maar niet verder zijn gekomen. Het is een soort herhalingstherapie.We komen wederom die oude pijn en oude blokkades weer even tegen als een soort laatste check-up voordat we er voor altijd en eeuwig afstand van kunnen doen. Het is dan ook vooral belangrijk om deze uitdaging aan te gaan en er niet bang voor te zijn. Het is een tijdelijke fase waarin er nieuwe ruimte moet worden gecreëerd.

Transformatieprocessen zijn nog nooit zo extreem geweest als in deze periode. Alle planeten werken nu samen om het oude los te laten. Er is een verdiepende werking gaande die het slechte op aarde naar boven haalt, zichtbaar maakt waardoor de mens de kans krijgt om dit te transformeren. Als we ons bewust worden van de negatieve krachten die werkzaam zijn op de aarde kunnen we ze aanzien om ze vervolgens los te laten. Zo als het in het groot gaat in de wereld, zo gaat het ook in het klein in ons eigen leven. Het is onze taak ons te richten op onze eigen innerlijke kern, het Ik aan te spreken en te kijken naar onze persoonlijke motivaties en deze bijsturen daar waar nodig is. Nu is het tijd voor de juiste keus.


De tekens Schorpioen, Leeuw, Waterman en Stier zullen hier zeer zeker nog sterker mee te maken krijgen. Voor deze tekens zijn er dus veranderingen op komst in de periode vanaf 6 oktober 2012 tot aan 24 december 2014. Dit is geheel afhankelijk van de persoonlijke horoscoop en in welke horoscoophuizen dit zich gaat afspelen maar zeker is dat er tegenwerking verwacht kan worden, oponthoud, geldproblemen of juridische problemen en verlies. Het is de bedoeling om oude dingen los te laten. Als er wordt meegewerkt dan is het mogelijk om veranderingen door te voeren en kunnen er nieuwe werkzaamheden ontstaan die meer creatieve impulsen activiteren. Veel zal er gaan om een taak, werk, opdracht en verantwoordelijkheid en bezit. Vooral Waterman zal opgestuwd worden en tot nieuwe ondernemingen komen die een vastere structuur gaan brengen en meer innerlijke zekerheden zullen bieden. Schorpioen zal in de verwerking en transformatie geplaatst worden en een andere richting moeten kiezen.


Stier komt in de veranderingen terecht en zal meer geestelijk en psychologisch en spiritueel inzicht zoeken om tot oplossingen te komen in nieuwe situaties in plaats van te veel op de aardse nuchterheid en realiteit gericht te zijn. Leeuw kan in conflicten terechtkomen waar men zal proberen het ego aan te vallen en af te breken. Het is dan belangrijk niet onzeker te worden en het gevoel van eigenwaarde te behouden.

Het besef zal er zijn dat wanneer we obstakels op ons levenspad vinden we een keus kunnen maken om een andere weg in te slaan, een duidelijke keus moeten maken wanneer we op een kruispunt belanden of heel simpel ons pad te effenen. Dit kan soms ook gebeuren door oude karmische schulden te vereffenen.

Saturnus in Scorpio (6/10/2012 t/m 24/12/2014) wordt een periode waarin we een nieuwe innerlijke waarde aan geld gaan toevoegen. We gaan geld en alles wat waardevol is op een geheel andere manier bekijken. We gaan ons werkelijk verdiepen wat van echte waarde voor ons is en waardebepalingen worden opnieuw bepaald en zijn geheel aan transformatie onderhevig. We worden ons bewust wat geld ons uiteindelijk geestelijk kost en gaan onze inzichten hierover vernieuwen en herbepalen. Omdat Scorpio een waterteken is en Saturnus veel aarde in zich heeft zal er veel over veiligheid gaan, onze toekomst veilig stellen en behoudzaamheid en duurzaamheid. Dit betekent dat we nog even doorgaan met de economische crisis omdat dit nodig is om de diepere waarde van geld te ervaren en onderzoeken en pas na 2016 kan er een opleving van de economie te verwachten zijn. Dit zal dan verder lopen richting 2017 en 2020.

De Aarde is ons thuis, onze basis en geeft stabiliteit. Zonder de aarde kunnen de andere elementen niet bestaan dus de aarde is het uitgangspunt en van grote betekenis voor het begin van alle leven. De aarde schept een vorm en hiermee ook ons lichaam. Zonder de aarde zouden wij hier niet kunnen leven en is het onze zorgzame moeder geworden. Onze planeet aarde heeft een vrouwelijke gevoelsaard, net zoals de Zon en de kosmos. Het geeft groei, ondersteunt, voedt en de kosmos als geheel dijt uit en neemt in omvang toe.

Wij zijn hier tijdelijk op aarde en hebben de aarde nodig om ons een vastere vorm te geven zodat we hier kunnen groeien en ons geestelijk verder kunnen ontwikkelen. Omdat wij niet van de aarde afkomstig zijn blijft dit een tijdelijke basis voor ons. Wij staan als mens onder invloed van de kosmos en dit wordt doorgekoppeld via onze chakra’s. Als we overlijden laten we de aarde los om vervolgens, als we dit willen, weer terug te keren.

Tijdens de bloeiperiode van Atlantis bestond er geen dood maar door enorme negatieve krachten los te laten ontstonden er enorme explosies die voor het eerst de dood in die tijd voor de Atlantische mens brachten. De mens moest het lichaam noodgedwongen verlaten want alles werd op aarde vernietigd en ze konden niet meer terug naar hun verre thuisbasissen in het grote heelal en hebben daarom de astrale wereld opgebouwd met behulp van de Engelen en de Godskracht waar de mens na de stoffelijke dood kan verblijven. Dit kan een keus van liefde geweest zijn die de Atlantische mens voor de Aarde had opgebouwd door hun verblijf hier. Ze moesten het weer goedmaken met de Aarde en haar verder helpen alles weer op te bouwen. De Atlantische mens stond immers telepathisch in verbinding met de Ziel van de Aarde. Mens en Aarde hebben van begin af aan een intense liefdesrelatie gehad. Uit die liefde voor de aarde is daarna de oude Egyptische beschaving ontstaan. De Farao’s werden de plaatsvervangers van de Goden. De Farao was de vader en de moeder voor alles wat leefde op aarde en stelde de hoge priesters aan om grote werken te verrichten. Het oude Egypte bracht door alle ervaringen vanuit de Atlantische periode liefde en vrede op aarde en gaf dit aan onze planeet Aarde. Onze Aarde werd toen gevoed en aanbeden. Egypte was toen belangrijk voor de gehele wereld, alle mensen, dieren en planten. Deze beginperiode van de Egyptische beschaving was de glorietijd voor de wereld. Vanuit de geestelijke wereld werden de Farao’s en de Hogepriesters gekozen die hun liefdevolle taken op aarde moesten verrichten.


We zoeken als mens vaste grond onder de voeten hier als we op aarde incarneren en we worden ons bewust van de elementen.

Water en aarde werken samen en geven de vruchtbare bodem waarop ons voedsel kan groeien. De natuur en de aarde zijn heel nauw verbonden. Mensen die sterk verbonden zijn met de natuur en de aarde kennen instincten, net zoals de dieren en dit geeft verbondenheid met de gehele natuur net zoals de indianen dit hadden in vroegere tijden. Mensen die meer op de kosmos zijn afgestemd werken meer met hun intuïtie. In deze tijd is de mens bezig meer en meer van de aarde te vervreemden omdat we afstand nemen van de natuur. We misbruiken de aarde en maken haar kwetsbaar waardoor we ook gelijk ons zelf kwetsbaar maken. De aarde moet alle zeilen bijzetten om voor zichzelf te zorgen waardoor het steeds moeilijker voor haar wordt om tevens nog voor ons te zorgen. “Wat we uitzenden krijgen we terug”. In het begin van de menselijke geschiedenis heerste er vrede en harmonie op de aarde. We leefden in volledige harmonie en éénheid met de aarde en de natuur die immers voor ons zorgden(matriarchaat), de tijd van het paradijs. Wij zijn daarna in een periode van onzekerheid terechtgekomen toen de mens meer vanuit het denken is gaan leven(patriarchaat). Door het denken en beredeneren ontstonden er vraagstukken en onzekerheden over de toekomst. De mens stapte uit de éénheid en werd steeds meer een individu en kwam los en op zichzelf te staan. De mens ontwikkelde ego en kreeg voor het eerst te maken met negatieve emoties zoals éénzaamheid. De mens ontwikkelde verkeerde denkbeelden (lucht). Door angsten ontstonden er oorlogen en natuurrampen bevestigden ons denken dat we eigenlijk helemaal niet veilig op aarde waren. Onze les op aarde: angst in kwetsbaarheid gaan leren overwinnen. De aarde is kwetsbaar en wij zijn kwetsbaar en dit roept angsten op. Het is onze opdracht om terug te komen in het vertrouwen en wederom in harmonie met de aarde, de natuur en het leven zelf en om in overgave te komen met het goddelijke en de kosmos. Uiteindelijk gaan we toch allemaal weer terug naar de éénheid. Door het kwetsbare te gaan beschermen in onze wereld bouwen we het innerlijk vertrouwen weer op. Dat is de opzet van onze beschaving en een kosmische wet.  De kosmische wetten zijn in het verleden tot stand gekomen in afstemming op een evenwichtige aarde maar omdat de mens de aarde leegrooft van zijn kostbaarheden, edelstenen, goud, zilver en andere belangrijke mineralen die een levensfunctie voor de levende aarde betekenen raakt onze planeet uit evenwicht en verliest haar kracht en kan zij ons niet meer geven wat we nodig hebben. We raken verwijderd van de aarde en de kosmische wetten. Wanneer draaien we het roer definitief om ? Wanneer ontvangen we de juiste inzichten ?  Lucht brengt ons inzichten en de lucht is vervuild dus kunnen we als mens niet altijd meer op ons intellect en onze inzichten vertrouwen. Lucht heeft vaak een gebrek aan gevoel en is alleen maar populair omdat het de aandacht weet te trekken via oppervlakkige actuele nieuwtjes. Aarde in combinatie met water is gericht op geschiedenis en de historie en weet dat hierin veel kennis en wijsheid ligt wat opnieuw gebruikt kan worden. Het vuur blijft over als zuiver element om daadwerkelijk te handelen. Mogelijk kunnen we  wachten op het hemelse vuur om vernieuwingen mogelijk te maken op aarde.


Mensen die een overmaat aan het element aarde in hun geboortehoroscoop hebben bezitten een nuchter verstand. Ze hebben geldingsdrang. Ze zijn uiterst praktisch ingesteld en hebben veel kijk op de materiële kant van het leven. Ze zijn erg doelmatig en zakelijk. Ze bezitten veel kracht en prestatievermogen waardoor werk en de praktische kijk op de wereld hun leven kan gaan beheersen. Ze moeten wel in de toekomst blijven kijken want soms zijn ze zo druk bezig dat ze het overzicht en eventuele verdere gevolgen niet meer kunnen overzien. Dit kan ze kortzichtig, pietluttig en bekrompen maken. Ze kijken dan te veel naar de buitenkant van de dingen waardoor dieperliggende ethiek over het hoofd gezien kan worden. Ze kunnen zo opgaan in hun werk dat ze daar hun eigen identiteit gevoelens aan ontlenen en hun gevoel van eigenwaarde. Dit kan problemen geven als zaken niet goed meer lopen, ze kunnen dan psychische problemen krijgen of worden extreem cynisch en kritisch om de leegte van verlies te maskeren. Door te veel kritiek te uiten op hun omgeving leggen ze de oorzaak bij anderen en hoeven dan de verantwoordelijk zelf niet te dragen. Dan kunnen ze gaan zeuren.  Normaal gesproken kennen ze veel gevoel van verantwoordelijkheid maar dit kan door tegenslag uit evenwicht raken. Omdat dit element sterk met de Aarde is verbonden ontwikkelt dit element in mensen meesterschap en kijken ze veel af uit de natuur. De natuurlijke loop van de dingen inspireert ze. Ze hebben een instinctmatig gevoel van hoe dingen in elkaar zitten. Als er problemen zijn verwerken ze alles tot in de kern en dit kan  spijsverteringsproblemen geven want dan verteren ze letterlijk en figuurlijk de zware aarde. Als ze veel kracht bezitten; buigen ze het probleem om maar ze kunnen ook bijzonder kwaad worden; een woedende Stier of Steenbok kan hard met de horens stoten. Het teken Maagd blijft energie in problemen stoppen tot ze helemaal afgewerkt  en uitgewerkt zijn, voornamelijk met innerlijk assimileren en verteren.

Mensen met veel aarde in hun horoscoop blijven vaak lang jong omdat het lichaam stevig is en de huid taai en sterk. Vooral in combinatie met Tweelingen kan dit een lange jonge uitstraling geven.

Mensen met te weinig van het element aarde in hun horoscoop kunnen zich moeilijk thuis voelen op deze wereld en hebben problemen om de juiste studies en werkzaamheden te vinden die bij ze past. Vaak onrealistisch en zweverig. Ze zoeken antwoorden in het spirituele en zoeken altijd steun bij anderen maar moeten leren dat aarde een belangrijke component is en hun eigen contact met deze planeet gaan verbeteren. Een krachtige stand van de planeet Saturnus kan verbetering geven.

Zonder aarde geen succes. Ook niet op spiritueel vlak. Mensen kunnen zo enorm getalenteerd zijn maar krijgen dit niet neergezet in de realiteit als ze te weinig aarde bezitten of wanneer hun werkgebied in hun persoonlijke horoscoop geen aardebezetting heeft. Mensen die daarentegen geen talenten bezitten kunnen beroemd en bekend worden wanneer ze veel belangrijke aspecten hebben die krachtige aardetendensen neerzetten. Wij begrijpen dit dan ook niet altijd; bijv. artiesten die we dagelijks op t.v. zien en ons opgedrongen worden zonder culturele bekwaamheden. Het wordt ons letterlijk door de keel geduwd tot vervelens toe en mensen die wel talent hebben kunnen soms hun leven lang aan de weg timmeren en geen erkenning vinden bijv.Vincent van Gogh pas na zijn dood werd hij beroemd. In onze ogen is dit niet rechtvaardig maar het heeft alles te maken met elementen, karma en het vermogen het Zelf duidelijk op aarde neer te zetten. Daar hebben we het element aarde voor nodig en standen van planeten in de aardehuizen. Als de horoscoop niet meewerkt is het vaak een doodlopende weg die ingeslagen wordt naar roem en succes ongeacht of iemand wel of niet beschikt over talent en kennis. De aarde, de realiteit van het leven werkt dan gewoon niet mee met het gevolg van pech, oponthoud en geen grip op het leven.

Stier leert de materie en de aarde kennen. Ze kunnen alles goed op waarde schatten en genieten van de materie. Maagd werkt hard en leert de materie naar de hand te zetten zodat er praktisch mee omgegaan kan worden, ontwikkelt oog voor precisie en details. Steenbok is erg ambitieus en scoort maatschappelijk hoog omdat ze integer zijn en betrouwbaarheid uitstralen. Ze hebben gevoel voor rang en stand en eisen het hoogste voor zichzelf, ze leggen de lat hoog.

Mensen die veel aarde en vuur gecombineerd hebben in hun geboortehoroscoop bezitten grote creativiteit en zijn sterk produktief en tonen initiatief. Ze zijn als een stoomwals en weten niet van ophouden. De aarde ondersteunt dan het vuur om zich te realiseren. Als ze een idee hebben proberen ze dit uit om te zien of het echt werkt. Ze zijn praktisch en toetsen eerst of ze verder nog tijd en kracht in iets nieuws willen stoppen. Ze richten op een vast doel. Aarde geeft geduld en beheersing van energie en vuur geeft vertrouwen. Ze zijn gelukkig als ze resultaat zien, zijn gek op werk en bezitten een enorm evenwicht tussen eigenbelang en wat anderen nodig hebben. Als ze echter doorslaan lopen ze over anderen heen zonder medelijden en medegevoel. Ze willen geen hulp en blijven het liefst zelfstandig functioneren. Vaak zijn ze ook erg eigenwijs en doelgericht.

Personen met overwegend aarde en lucht in hun geboortehoroscoop kennen weinig impulsiviteit en geen emotionaliteit en zijn vaak heel geschikt voor het zakenleven. Het zijn uitstekende uitvoerders en organisatoren en alle andere werkzaamheden waar veel verstandelijke eisen worden gesteld. Ze kunnen enorm veel concrete details verwerken zonder dat het ze uitput. Vaak een heel sterk zenuwstelsel waardoor ze tegen enorme druk van buitenaf zijn opgewassen. Ze kenmerken zich door praktische intelligentie en veel droge logica. De elementen lucht en aarde worden door dezelfde planeten beheerst en daarom kennen ze veel overeenkomsten en dit geeft een versterkende energie. Dit is een combinatie die grote dingen tot stand kan brengen in de materiële wereld door nuchtere logica. Personen met veel aarde en lucht gecombineerd kunnen goed vergaderen zonder emoties, ze blijven praktisch en houden afstand. Intelligentie houdt zich bezig met praktische zaken en door gevoel voor de juiste timing weten ze precies wanneer ze moeten ophouden of juist iets moeten opstarten. Energie wordt zelden verspild aan nutteloosheid of zweverige plannen die de eindstreep nooit zullen halen.

Personen met veel aarde en water gecombineerd in hun geboortehoroscoop kennen vaak een grote psychische diepgang en zijn vaak goede psychologen die de realiteit van het aardse bestaan goed begrijpen en met deze kennis aan de slag kunnen. Er zal veel draaien om veiligheid in het leven en het zijn altijd mensen die bereid zijn problemen op te pakken en op te lossen. Hierdoor kennen ze een sterke overlevingsdrang en door hun doorzettingsvermogen kunnen ze iedere ramp overleven. Dit soort typen zijn bekend met de gevaren van het leven waardoor ze angsten wel kennen maar hieruit groeit dan een behoefte aan zekerheid en veiligheid. Door de elementen aarde en water gecombineerd raken ze gehecht aan alle aardse zaken, gezin, geld, werk, woonplek en doen ze alles om enige vastigheid in het leven te bemachtigen zonder over het gevoel van anderen heen te lopen. Ze zoeken altijd naar zekerheid. Vaak hebben ze een sterk geweten en een ingeboren rechtvaardigheidsgevoel maar als ze in een risicovolle situatie terecht komen kunnen ze anderen manipuleren. Ze kunnen soms sterk gehecht zijn aan het verleden en proberen veiligheid in stand te houden waardoor de toekomst en het heden onzekerheid en angsten kunnen brengen.

Als ze doorslaan dan worden ze vrekkig en bouwen ze frustraties op omdat ze bang zijn te veranderen in het leven en omdat ze geen risico’s durven te nemen door de hang naar veiligheid en dan blokkeren ze vooruitgang.

Als deze elementen in een goed evenwicht staan dan zijn het personen met een goed contact met de werkelijkheid en de dagelijkse realiteit van het leven. Ze accepteren de dingen éénvoudig zoals ze zijn en tonen innerlijke kracht en buigzaamheid en ontwikkelen innerlijke kracht als er problemen zijn. Ze zijn in staat om eigen verantwoordelijkheden te dragen en niet altijd op anderen te willen leunen en steunen. Zelfstandigheid, nuchter verstand en innerlijk begrip over en in het leven. Aarde en water werken goed samen en dit geeft grote innerlijke stabiliteit en een juiste visie op de realiteit van het leven en hoe het zelf hierin past en functioneert.

Lichamelijke en geestelijke gezondheid ontstaat wanneer alle elementen in een horoscoop goed verdeeld zijn en in onderling evenwicht met elkaar staan. Dit heeft niet alleen te maken met een ascendant of welke planeten in welke tekens staan maar is veel uitgebreider dan dat en zal ook zeker nauwkeurig berekend en uitgewerkt moeten worden.


Eén van de meest zuivere en mystieke vormen waarin het element aarde zich laat zien is zand. In vroegere tijden o.a. in het oude Egypte werden de tempels en piramides immers op zand gebouwd. Later werden er tempels en kerken op rotsen gebouwd maar zand is ook gemalen rots. We kennen ook de uitdrukking als we een conflict willen vergeten ”zand erover” en sluiten dan een moeilijk probleem af. We kennen zandlopers uit de oudheid die ons een beeld gaven van de tijd en de vergankelijkheid van de dingen op aarde. We konden uit verdediging onze tegenstanders zand in de ogen strooien en kinderen wachtten op Klaas Vaak die zand in hun ogen strooide om ze mee naar dromenland te nemen. Hier in Brabant waar ik nu woon wordt er wel eens gevraagd aan mensen of ze van het zand of de klei komen en hier zit een diepere betekentis aan verbonden overgeleverd uit het verleden, nl. mensen die op zand geboren zijn hebben een positievere levensinstelling en zijn vrolijker en optimistischer dan mensen die op kleigrond geboren zijn. Dit zit diep in de oude volksaard ingebakken. De natuurstenen tegels in oude huizen werden in het zand gelegd en tegenwoordig gebruiken we alleen nog maar beton wat compleet afsluit. Het wonen en leven op een vloer van zand zoals vroeger gebruikelijk was zorgde ervoor dat ons lichaam alles kon afvoeren wat negatief was. Het wonen in betonnen hokken van tegenwoordig maakt mensen ziek en sluit ze af voor de inwerking van de elementen en energieën vanuit de aarde. De bouwwereld is gericht op het maken van winst en niet op wat werkelijk goed is voor de mensheid. Ook natuurgenezers weten dat het gezonder is voor een mens om op zandgrond te wonen dan op kleigrond. Op zandgrond wonen geeft minder kans op rheumatische aandoeningen en pijnlijke gewrichten. Ook psychisch werkt zandgrond opbouwend en maakt een verbinding met ons innerlijk positief gevoel en intuïtie. Zand maakt vrolijk.

Zand werd vroeger gebruikt om te reinigen en schoon te maken. Toen er nog geen zeep was wasten wij onze handen vaak met zand. Zand maakt het lichaam aan de buitenkant schoon maar ook aan de binnenkant. We kennen de uitdrukking dat zand de maag schuurt en zelfs als we in de woestijnen rondwandelen en we krijgen zand binnen in onze longen kan dit een reinigend proces zijn voor onze ademhalingsorganen. Er zijn ook veel therapiën die met aarde (o.a. Luvos aarde) zand en leem werken. Het kan dan ingenomen worden of heeft een antibacteriële werking omdat het neutraliseert.

Vroeger lag er overal zand op de grond in onze huizen en werd zand als schuurmiddel gebruikt om de eetplanken te reinigen. We stonden veel dichter bij de elementen en we dwalen nu steeds meer af.

Kinderen laten we in het zand spelen want wat is er fijner voor een kind om zelf vormen te scheppen uit zand en je naam en teksten in het zand te schrijven. Er hoeft niet uitgelegd te worden wat een krachtige heilzame werking ervanuit gaat om langs het strand te wandelen en het zand onder onze blote voeten te voelen in combinate met het zeewater. Zand heeft tevens een verbindende werking tussen de mensen. Voel het woestijnzand eens door je vingers heen glippen en je komt in contact met het verleden en de toekomst van de aarde. Het zand heeft zo veel te vertellen als we maar willen luisteren.


Zand staat in contact met ons gevoel en onze intuïtie. Door zand worden hogere spirituele trillingen aangetrokken en dit kan positief gebruikt worden met bijv. pendelen of om een trance te verdiepen.

In de tijd van het oude Egypte als er rechtspraak uitgevoerd werd was het heel belangrijk dat de Farao’s met hun blote voeten in het zand zaten. Via zand werd er een verbinding met de elementen gelegd. Gevoel, intuïtie en helder weten kwamen dan vrij wisten zij in hun wijsheid. Ook werd er nat zand in de handen vastgehouden om het element water erbij toe te voegen zodat er een nog sterkere gevoelsverbinding gemaakt werd. Als we de keus kunnen gaan maken om nu weer meer met rituelen te gaan werken en op deze manier met zand en water en de andere elementen om te gaan dan stijgt onze spiritualiteit en komt onze ziel meer naar buiten hetgeen ons levensdoel uiteindelijk is en hetgeen heilzaam werkt voor de gehele aarde.

Column in Maylight Magazine november 2012

Column in Maylight Magazine oktober 2012

Column in Maylight Magazine september 2012

De Elementen deel I


Het Element Water kent verschillende verschijningsvormen. Het kan verdampen of bevriezen. Water kan stromen of stilstaan. Een stilstaande poel kan een giftige massa worden. Water kan een grote massa vormen of gewoon heel klein aanwezig zijn in een regendruppel of een dauwdruppel. Door deze veelzijdigheid is water ongrijpbaar. Het kan zich overal doorheen persen en kent grote krachten als het opgestuwd wordt. We denken dan aan een tsunami of overstroming. Water brengt ook leven, “water is life” en is een grote noodzaak voor de planten, mensen en dierenwereld. Water is een basis element en fundament voor al het leven. We kennen heilzaamheid door middel van water en dan is het vol aan mineralen zoals we het kennen in bijvoorbeeld de Dode Zee waar het heel diep in verbinding staat met de aarde en hiervanuit veel geneeskrachtige stoffen en mineralen uit het diepste van de aarde in zich kan opnemen.

Water kan ook vervuild raken maar dit heeft met de mensheid te maken. Uit zichzelf zal water meestal een reinigende en verfrissende werking hebben. Water kan helder of troebel zijn.

Je kan water leiden in kanalen en indammen maar uiteindelijk zoekt het toch de eigen weg en is het niet te stoppen. Het sijpelt door gaten en openingen die een mens niet kan voorzien. Het indammen van water is maar beperkt mogelijk.


Astrologisch staat water voor gevoel. Vissen, Kreeft en Schorpioen zijn de watertekens. Wanneer echter iemand geboren is onder een waterteken of sterrenbeeld wil dit niet zeggen dat dit element het karakter van die persoon bepaalt. Een persoon kan bijvoorbeeld onder het sterrenbeeld Vissen geboren zijn maar juist een overmaat aan een ander element hebben en dan ontstaat er een totaal ander beeld en kan de kracht van water sterk afnemen. Er moet altijd berekend worden welk element het krachtigst aanwezig is voordat een analyse gemaakt kan worden. Indien bijvoorbeeld een persoon geboren is met de Zon in Vissen maar Venus in Ram of Steenbok heeft kan deze persoon veel harder zijn, hetgeen misschien ook enkele positieve kenmerken kan bijdragen voor het teken Vissen die over het algemeen erg gevoelig zijn. Astrologie blijft sterrenwichelen. Wat is sterker en welk kenmerk komt krachtiger naar voren.

Aarde en Water werken goed samen, dit brengt vruchtbaarheid zoals het land wat met aarde bevloeid wordt veel gewassen kan voortbrengen. Net zoals de Elementen Vuur en Lucht ook goed kunnen samenwerken.

Iedereen kan zich hierbij voorstellen dat wanneer iemand onder de sterrenbeelden Leeuw, Ram en Boogschutter (Vuur-tekens) geboren is maar een overmaat aan het element water in de geboortehoroscoop heeft veel vuurkracht wordt geblust. De kracht van het vuur zal verzwakken en is het voor die persoon moeilijk om alle kenmerkende krachten van dit sterrenbeeld nog naar buiten weten te brengen. Water en Vuur; Zon en Maan, Yin en Yang. De Maan brengt beweging in het element water op aarde en beheerst de getijden van onze oceanen zoals we dit kennen als eb en vloed. De oceanen zijn het reinigende element van onze planeet aarde en het water zal zich uiteindelijk wreken na eeuwen van misbruik indien vervuiling blijft doorgaan. Het element water offert zichzelf op zoals het Christendom zijn symbool kent in het teken Vissen, afkomstig uit de oceaan. Christus die zichzelf opoffert voor de mensheid en de zonden der mensheid op zich neemt.


De Elementen hebben een doorslaggevende invloed bij de opbouw van een geboortehoroscoop.

Vuurtekens zijn altijd de vechters, strijders en de pioniers en zij kunnen door hun vurigheid veel bereiken en zijn vaak de leiders en docenten die door anderen gevolgd worden. Maar indien het element Water gaat overheersen worden deze eigenschappen afgezwakt of komen in totaal andere vormen naar buiten. Het vuur zal niet duidelijk herkenbaar meer zijn. Het element Water verafschuwt namelijk conflicten en strijd. Water gaat om een conflict heen of eronderdoor of vloeit er overheen. Indien Water zich defensief opstelt dan is het uiteindelijk in staat tegenstanders uit te hollen of uit te putten maar het zal nooit een openlijke strijd aangaan. Het element water is in staat in de gevoelens van anderen te gaan en dit vermogen om op de gevoelens van anderen af te stemmen kan een behulpzame beschermer en heilzame genezer zijn maar kan ook een listige vijand maken daar dit element in staat is zich diep in de psyche en het gevoel van een ander door te dringen .


Het waterteken Kreeft trekt zich terug in de schaal bij een conflict en laat de harde buitenkant zien en wordt ondoordringbaar. Vissen zijn glibberig, ongrijpbaar en verdwijnen uiteindelijk in de diepte van de oceanen maar het waterteken Schorpioen kent wel vechtlust in de vorm van graag naar problemen zoeken in het vage besef dat deze uitdagingen hun grootste kracht en reserves naar boven brengen. Over het algemeen zal Scorpio zich in een veelbetekenend zwijgen hullen, aangezien de keus valt om niet een nutteloos conflict te veroorzaken. Scorpio als vijand zal strategisch te werk gaan (het schaakspel), de zwakheden van de tegenpartij blootleggen, diep onderzoeken om de kern van het probleem uit te schakelen.


Het Element water en de tekens die hieronder vallen raken altijd snel van iets onder de indruk en zijn gevoelig en sterk intuïtief, ze wachten meestal af tot problemen zich vanzelf oplossen.


Mensen met een groot te kort aan het Element Water in hun geboortehoroscoop kunnen psychische, emotionele en lichamelijke problemen krijgen hierdoor. Het menselijk lichaam is voor het grootste gedeelte opgebouwd uit water dus is dit een logische gevolgtrekking.

Mensen met een grote hoeveelheid water in hun geboortehoroscoop zijn in staat veel gevoel op te nemen uit hun omgeving hetgeen dan terugspoelt de kosmos in zodat ze negatieve gevoelens ook gemakkelijker en snel kunnen loslaten. Ze ervaren meer omdat er meer gevoel uit de omgeving wordt opgenomen en door hun heen spoelt maar het zet zich niet vast, ze laten weer los (magnetiseurs, mediums, heldervoelendheid).

Mensen met een tekort aan water beschikken over minder invoelingsvermogen en medegevoel en medelijden. Tevens komen deze mensen moeilijk in kontakt met hun eigen gevoelens en emotionele behoeften. Het is niet zo dat ze niet over gevoel beschikken maar ze kunnen er veel moeilijker mee uit de voeten. De gevoelswereld is voor hun een vreemd gebied met gevaren en met meer moeilijkheden dan plezier. Ze zullen minder snel emotionele banden met anderen kunnen maken en zullen gemakkelijker aan andermans gevoelens voorbij gaan. Deze eigenschappen kunnen leiden tot wantrouwen in de richting van intuïtieve en spirituele kennis. We zien dan het element lucht: intellectuele kennis en wetenschap lijnrecht tegenover het element water staan. Lucht blijft oppervlakkig en water gaat diep.

Een juiste verdeling hiervan geeft echter een vernieuwing in het denken. Een storm van nieuwe kennis kan overwaaien of bij overdrijving een storm in een glas water doen ontstaan.

Een combinatie van lucht en water kan een orkaan doen ontstaan wanneer de krachten zich bundelen en samenwerken.

Personen met te weinig water kunnen hun eigen intuïtieve en spirituele kennis wantrouwen en schudden allerlei emoties af als lastig. Wat er dan vergeten wordt is dat wat afgewezen wordt als diep gevoel en diepe emoties wel invloed blijft hebben via onbewuste processen. Dit soort mensen zenden hulpsignalen uit maar blijven werkelijke hulp afwijzen. Ze begrijpen zichzelf uiteindelijk niet meer en de omgeving kan niet meer doen dan toekijken naar hun éénzaamheid, angsten en algehele wanhoop. Dit soort mensen bezitten veel angst voor pijn en verdriet en zouden er verstandig aan doen om emoties en diepe gevoelens naar boven te laten komen en zich over dit element water meer bewust te worden. Ze moeten meer ruimte geven aan hun eigen emotionele wensen.


Personen die te veel aan het element water in hun horoscoop hebben kunnen te veel indrukken vanuit de buitenwereld te verwerken krijgen waardoor ze last kunnen krijgen van te veel emoties waar ze geen macht meer over hebben. Dit soort typen kunnen overgevoelig zijn voor allerlei ervaringen, ze reageren dan te sterk op prikkels die van buiten komen. Wanneer dit soort mensen overspoeld worden door emoties en zichzelf overmatig proberen te beschermen dan ontstaat gemakkelijk angst, een negatief reaktiepatroon en schuwheid hetgeen veel energie wegslurpt en dit brengt vermoeidheid wat op langer termijn uitputtend kan werken. Spanningen van alle dag kunnen dan gemakkelijk te veel worden waardoor de neiging ontstaat om het leven de rug toe te keren en trekken zij zich meer terug in hun eigen wereld. Zij kunnen zich dan gaan bezighouden met beeldende kunst of spirituele vermogens verder gaan ontwikkelen. Dit kan het emotionele evenwicht weer doen herstellen hetgeen heel erg belangrijk is want anders kan te veel aan water doorslaan in een soort zelfopofferingsgedrag hetgeen een dieper gelegen zelfzucht aan aandacht is omdat ze een eigen innerlijke leegheid proberen te maskeren die onzekerheid kan brengen. Op een hoger niveau ontstaat het vermogen om hoge spirituele idealen te verwezenlijken en de mensheid vanuit volledige oprechtheid op weg te helpen naar vrede en geluk.


Als therapie op lichamelijk vlak is water dan ook erg belangrijk. Veel ontgiftigingskuren zodat emotionele en gevoelsophopingen gereinigd kunnen worden en het lichaam kunnen verlaten. Emotionele afvalstoffen kunnen lichamelijke en psychische klachten geven en innerlijk gif doen opslaan.

Water is een energiegeleider. Water in zijn vloeibare vorm transformeert voedsel in ons lichaam in energie en afval.

We kennen zoet water en zout water. Zout water kan desinfecterend werken en zoet water heeft een spirituele werking.

De Kerk maakt gebruik van Wijwater oftewel gewijd water. Water heeft een geheugen en is in staat om een opdracht te vervullen. Indien we wijwater sprenkelen dan kan dit langere tijd in onze aura blijven hangen en ons beschermen. Er wordt een gebed uitgesproken bij het maken van wijwater en water neemt dit op en draagt het over en draagt het uit.

Op het tropische eiland Bali staan zeetempels ter verering van de zeegoden waar heilige slangen de wacht houden wat nu nog steeds een grote toeristische attractie is. O.a. de Tanah Lot wordt druk bezocht.


We kunnen zuiver water opladen met positieve krachten en energie en wanneer water in de natuur getroffen is door de bliksem heeft dit een aantrekkingskracht op de dieren die weten dat dit hun energie oplaadt.

Modderbaden zijn aan te raden. Veel water drinken, heilzame kruidenthee drinken, zwemmen, bezoeken aan de zee en oceaankusten. Zwemmen in open zee kan sterk reinigend werken. Langs de kusten kan er emotioneel afval aanwezig zijn door wat het land loslaat en afstaat aan afvalstoffen.

Varen op het water geeft meer contact met het onderbewuste (zee). Mensen met veel water in de horoscoop zullen zich aangetrokken voelen tot woonplaatsen en huizen die in de nabijheid van water liggen.

Veel natuurgenezers en mensen die zich bezig houden met spiritualiteit hebben een sterk waterelement in hun geboortehoroscoop.

We kunnen water dan ook in zijn geheel als een sterk genezend element benoemen.







Column in Maylight Magazine augustus 2012

Jupiter en Saturnus


Griekenland werd in het verre verleden beheerst door het sterrenbeeld Boogschutter en Zeus, de archetypische vaderfiguur die heerst over Boogschutter.

Zeus was de vader van alle goden en mensen. Zeus stond voor vrijheid, optimisme en was een levensgenieter (Jupiter). Het teken Boogschutter wat beheerst wordt door Jupiter is erg gastvrij. Deze eigenschappen vindt men terug in de ware volksaard van de Grieken. In het hele oude Griekenland kende men al veel vrijheid en helemaal in het begin heerste er al democratie. Het eerste democratische inzicht en stelsel is ontwikkeld in het oude Griekenland. Het Hellenisme (Griekse beschavingselementen van rond 500 v Chr.) verspreidde zich al snel in de wijde omgeving rond de Middellandse zee. Het Zonlicht werd vereerd: Apollon (op Kreta; de Apollo tempel bij Lato), de zee: Poseidon en de vruchtbaarheid: Demeter en de Hellenistische astrologie (oerbron uit het oude Egypte).

Op Kreta en de Cycladen was de bevolking gemengd met inwoners vanuit het oude Egypte en Azië wat de beschaving hoog opvoerde. (Bij Mirtos op Kreta is een paleis van Cleopatra opgegraven). Er werd veel handel gedreven, er heerste vrede, er was liefde voor kunst en voor de natuur. In feite kan men Kreta als oerbron van de westerse cultuur beschouwen. Kreta liep al meer dan duizend jaar vooruit op de klassieke Griekse cultuur.


Europa was de dochter van het Fenicische koningspaar Agenor en Telephassa. Zeus was toen getrouwd met Hera. Zeus werd verliefd op Europa. Om de jaloezie van zijn vrouw af te wenden en Europa niet af te schrikken veranderde Zeus zich in een witte stier. De Griekse mythologie: de mooie Europa werd ontvoerd op de rug van een stier en dit betekent de versmelting van de westerse met de oosterse cultuur. Zeus is de vader van alle Goden. Hij werd geboren in een grot op het eiland Kreta. Rhea, de vrouw van Cronus, is hiernaartoe gevlucht, omdat Cronus direct na de geboorte al zijn kinderen opat, sinds de voorspelling dat een zoon van Cronus hem van de troon zou verjagen. Zeus wordt echter door zijn moeder gered en groeit gelukkig op als kind op Kreta. Als hij sterk genoeg is verslaat hij zijn vader. Daarna keert Zeus in de vorm van een stier naar Kreta terug met op zijn rug, de koningsdochter Europa. Europa krijgt kinderen van Zeus. Daarna moet Zeus terug naar Olympa en trouwt Europa uiteindelijk met de koning van Kreta.


Het oude Griekenland werd geïnspireerd door mythologie en filosofen en filosofie valt onder Jupiter, het 9e huis en zeker ook onder het teken Boogschutter. Plato, leerling van Socrates en leraar van Aristoteles is de meest invloedrijke denker van onze westerse filosofie en tevens de stichter van de in die tijd beroemde Atheense school en academie.  Plato was de aartsvader van het Filosofisch idealisme.  Vele eeuwen voor Christus was er al een enorme welvaart en intellectuele groei in Griekenland en dit kwam door de invloed van de planeet Jupiter en het teken Boogschutter. Jupiter geeft groei en kennis en de welvaart neemt toe. Expansie, ontdekken van grenzen en hieroverheen gaan. De groei in de natuur valt ook onder Jupiter en dit maakt dat Jupiter typen vaak liefhebbers zijn van de natuur en reizen. De astrologie vindt zijn eerste ontwikkelingen in het oude Griekenland.

Rond 600 v.Chr. werden de fundamenten gelegd van haast alle religies. In China heerste de leer van Confucius en Lao Tse, in India kwam Boedha, in Iran Zoroaster en in Palestina Ezechiël en in Griekenland verbond Pythagoras godsdienst en wetenschap met elkaar zodat er een basis ontstond in het Europese denken. Astrologie en de heilige geometrie versmolten. Feitelijk legde de oude Griekse beschaving een wetenschappelijke basis onder de astrologie door het bestuderen van de waarneembare verschijnselen aan de hemel.

Astrologie wordt daarna als kennis aangevuld door ervaringen in het Romeinse Rijk totdat de kerk in de vroege middeleeuwen de astrologie als strijdig ging beschouwen met het Christendom en een einde maakte aan dit beroep in Europa en verjoeg deze kennis naar andere gebieden en streken, voornamelijk naar de Arabische wereld. Zo werd de oude kennis, geboren onder invloed van Jupiter in het oude Griekenland verdreven, de ziel van wijsheid werd verstoten.


Maar landen kunnen ophouden te bestaan om dan wederom opnieuw geboren te worden. Net als de mens: opnieuw incarneren.

Griekenland is ooit helemaal overgenomen geweest door de Turken (het Ottomaanse Rijk). Na de bevrijding van deze Turkse overheersing is Griekenland als het ware opnieuw geboren. Een bevrijding of een revolutie kunnen een nieuwe geboorte inhouden van een land.

Rond 1821 is Griekenland bevrijd van de Turkse overheersing. Het nieuwe Griekenland ontstond na de bevrijding van de tirannie van de Turken in januari 1822. Dit was dus de Griekse onafhankelijkheid. De bezetting heeft ongeveer geduurd vanaf 1453. Dit betekent dat het oude Griekenland beheerst werd door de planeet Jupiter en het nieuwe Griekenland vanaf 1822 werd beheerst door de planeet Saturnus en het teken Steenbok.

Steenbok is een oud teken, net zoals Engeland heeft dit te maken met een oude historie en gevoel van status. Het ontdekken en veroveren van verre bestemmingen over de zeeën en oceanen. Net als Engeland oogst Griekenland het respect voor zijn invloedrijke en groots verleden. Tevens heersen er veel conservatieve krachten (Grieks orthodoxe Kerk uit het Byzantijnse rijk) en materiële invloeden (rijkdommen door grote Griekse rederijen).


Het Griekenland van nu heeft als ascendant het sterrenteken Vissen en dit heerst over de oceanen. Griekenland wordt sterk gekenmerkt door handel en scheepvaart waar veel geld mee verdiend is. Er wordt gesuggereerd dat veel zwart geld van de grote rederijen Griekenland uitgesluisd zou zijn en met dit geld had Griekenland financieel overeind gehouden kunnen worden. Neptunus (Vissen ascendant van Griekenland) heerst over het teken Vissen en dit heeft tevens (negatief geaspecteerd) te maken met bedrog, diefstal, illusies, fantasie, de leugen, begoochelingen en oplichting, oneerlijkheid, fraude, overmatige luxe.

De vraag kunnen we dan stellen ? overleeft Griekenland het ideaal van het materialisme en de verloren gegane gevoelens van grootsheid en trots uit de geschiedenis ?

Uranus staat eveneens in Steenbok en stuwt de Zon op. Tevens loopt Uranus op dit moment door het teken Ram en vraagt om eerlijkheid en opheldering. Het gaat om gelijkheid en rechtvaardigheid. De leugen (Neptunus, Vissen ascendant) wordt niet meer geaccepteerd en dit geeft een intern conflict. Griekenland kan men op dit moment zien als het collectief onderbewuste van Europa. Iedereen gaat diep nadenken over wat zich daar afspeelt en er zal veel bijgestuurd moeten worden en hervormd om tot een eerlijke oplossing van het Griekse probleem te komen. Uranus vraagt om doorzichtigheid en herstel van sociaal bewustzijn zodat iedereen gelijk behandeld zal worden. Er is een interne strijd aan de gang tussen het oude trotse gevoel van Jupiter (grootse geschiedenis en invloed) en de nieuwe orde, wetten, verouderde normen, waarden en conservatisme en regels van Steenbok die zich moeten handhaven en Neptunus die de waarheid probeert te verhullen en illusies schept en Uranus die streeft naar gelijkheid, vrijheid, broederschap en naar een vernieuwing opstuwt waarin rechtvaardigheid en eerlijkheid heerst. Tevens hebben we hier ook nog de invloed van Saturnus(inkrimping) die momenteel door Weegschaal loopt en dit zoekt naar evenwicht d.m.v. bemiddeling. “Evenwicht wordt immers gevonden door het uitbalanceren van tegengestelde krachten” dus dit kan nog even duren. Er staan duidelijk twee stromingen tegenover elkaar op in Griekenland. Dit duurt tot ongeveer begin 2013 en laten we hopen dat er dan een oplossing is. Wat een extra kracht toevoegt is Pluto die door Steenbok loopt en alles zal omwentelen en vernietigen wat het (dag) licht niet kan verdragen om vanaf de bodem iets nieuws te kunnen opbouwen.

Gaan we voor een éénheid binnen Europa (samen met Uranus) ? of blijft Griekenland in de oude wetten en gebruiken doorgaan en gaat het zijn eigen weg (Steenbok onder invloed van Uranus in Ram)?

Misschien wordt de oude relatie tussen Zeus en Europa uiteindelijk nu afgesloten en hebben we daar al die eeuwen op moeten wachten ? of bloeit de oude liefde weer op ?  

Het volk wil beslissen en dit is verdeeld maar uiteindelijk zal de beslissing bij Pluto liggen die kost wat kost transformaties gaat doorvoeren. “De mens wikt maar God beschikt, één en al Waarheid maar toch ook van Deze Tijd”.






Column in Maylight Magazine juli 2012

Column in Maylight Magazine juni 2012

Veelgestelde vragen over Astrologie


Gedurende de 35 jaar dat ik een praktijk astrologie uitoefen en actief bezig ben met het maken van geboortehoroscopen zijn er in die jaren vaak dezelfde vragen aan mij gesteld. Ik wil hier een aantal van behandelen waardoor er meer duidelijkheid komt over wat astrologie inhoudt en hoe waardevol en praktisch dit kan zijn in het dagelijks leven.

De werkelijke betekenis van astrologie werd mij pas getoond door er in de praktijk

mee te gaan werken.  Omdat ik zelf redelijk nuchter en kritisch ben ingesteld ga ik altijd net zo lang door met onderzoeken tot ik bewijs heb gevonden dat iets klopt. Door me in de astrologie te verdiepen heeft dit niet zo lang geduurd. Ik kwam er al snel achter dat astrologie feilloos de waarheid laat zien en achtergronden onthult die voor de meesten verborgen blijven. Mijn zoektochten waren o.a. terugkijken in de levens van de mensen om mij heen en te zien wat voor planeetaspecten er speelden bij indrukwekkende episodes in hun leven. Door dit te doen kwam ik er al snel achter dat iedere belangrijke gebeurtenis in iemands leven gelijk loopt met bepaalde planeetstanden overeenstemmend met de ervaringen die nodig zijn om mensen een groei en ontwikkeling te bieden en ze een bepaalde levensrichting in te duwen. Astrologie is materiaal wat men kan gebruiken om een leven op te bouwen. De eigen vrije keus is uiteindelijk wat alles bepaalt. Mensen kunnen bij hun geboorte fantastisch mooi gereedschap meekrijgen in de vorm van een positieve geboortehoroscoop en materiaal om hun leven op te bouwen maar dan blijft het nog de eigen vrije wil of men dit oppakt of alle kansen laat liggen. Astrologie is dus geen kant en klaar levensrecept. Het blijft de mens zelf die bepaalt wat er mee te doen. Dit neemt niet weg dat de één meer kansen heeft dan de ander maar als een persoon geen kans benut en geen keus maakt dan bouwt men ook niets op. Zelfwerkzaamheid blijft een noodzaak.

Het is eigenlijk onmogelijk om mensen in 12 verschillende typen onder te verdelen. Een geboortehoroscoop van een persoon is veel en veel omvattender dan alleen het sterrenbeeld (12 stuks) waaronder men geboren is. Hierdoor is het ook onmogelijk om de astrologie geheel serieus te nemen die men kan vinden in allerlei kranten en tijdschriften. Helaas weten mensen vaak niet meer dan dat dit de werkelijke aard van de astrologie is. Ieder mens is uniek en ieder mens is op een andere tijd en plaats geboren waardoor geen leven hetzelfde zal verlopen. De meest gestelde vraag die ik altijd krijg is: “Hoe is het mogelijk dat mensen die op hetzelfde moment geboren zijn, bijv. ook tweelingen toch ieder een verschillend en apart leven gaan leiden ?” .Antwoord: Als basis zullen zij zeker hetzelfde bouwpakket tot hun beschikking hebben maar e.e.a. is afhankelijk van het eigen zielsniveau, opvoeding, sociale achtergrond, gezondheid etc. Een oudere ziel zal op een totaal andere manier met zijn geboortehoroscoop omspringen dan een jonge ziel, die nog zonder ervaring is en geweten en liefde moet gaan opbouwen. Veel heeft dus te maken met bewustzijn. Naarmate het bewustzijn toeneemt zal er positiever en praktischer met eigenschappen omgegaan worden. Een jonge ziel zoekt ervaring en kan roekeloos zijn en gemakkelijk fouten maken in het leven. Het is dan moeilijk om sturing te geven aan de planeetkrachten die zich innerlijk openbaren als het willen opdoen van ervaringen. Een oudere ziel zal de planeetkrachten weten te beheersen en deze nuttig weten te gebruiken en is erop gericht zo min mogelijk fouten te maken en kent meer verantwoordelijkheid naar zijn of haar medemens. Indien zich in een horoscoop moeilijke aspecten aandienen die voor problemen en tegenwerking kunnen zorgen zal een oude ziel hier krachtiger en positiever mee omgaan dan een jonge ziel die zich door emoties en angsten kan laten overspoelen. Kracht naar kruis is een uitdrukking die hier geheel op zijn plaats is want waar de één haast aan onderdoor gaat kan door de ander gemakkelijker gedragen worden. Dit heeft te maken met innerlijke kracht en dit heeft te maken met levenservaringen die door de opbouw van karma in vele levens opgebouwd is.

Iedere ziel is uniek. Dit maakt dat de één gedeelten van een geboortehoroscoop liever gebruikt en praktischer benut dan iemand anders die op hetzelfde tijdstip geboren is. De vrije wil en keus en de leeftijd van de ziel en het karma waar men zelf voor kiest om uitdrukking aan te geven is dus uiteindelijk wat een geboortehoroscoop vorm doet geven. Het bouwmateriaal is aanwezig en het is aan de persoon zelf of die hier veel of weinig mee opbouwt.

Dit is tevens het bewijs dat het haast onmogelijk is om een geboortehoroscoop dmv een simpele computeruitdraai te laten maken. Helderziendheid is een noodzakelijke bijkomstigheid om het niveau van de ziel te kunnen bepalen daar dit veel vertelt over hoe een persoon uiteindelijk met zijn geboortehoroscoop zal omgaan en wat de persoon zal weten te benutten en kunnen uitdiepen om tot realisatie van een karmische wens en innerlijke levensopdracht te komen.

In dit opzicht kan het onderdeel “voorspellen”ook anders benaderd worden. Er kunnen zich als toekomstbeeld bijv. hele onheilspellende planeetstanden aandienen waardoor men weet dat de betreffende persoon een moeilijke tijd tegemoet treedt. Echter, heeft men te maken met een oude en wijze ziel met een grote innerlijke kracht dan kan deze zich hier ongeschonden doorheen werken terwijl een ander het misschien liever zou opgeven. Het wordt innerlijk dan wel gevoeld maar de realisatie zal zich niet op een laag aards niveau manifesteren. Andersom heb ik wel eens meegemaakt dat er een klein moeilijk aspect zich aandiende wat geen grote problemen aankondigde en dat iemand hier compleet op onderuit ging terwijl ik dit niet verwacht had. De innerlijke kracht was niet genoeg om dit af te wenden. Ik ben toen meer mijn eigen inzichten en helderziendheid gaan gebruiken in de astrologie. Helderziend waarnemen met wat planeetkrachten met iemand doen is noodzakelijk om tot een helder beeld van een persoon te komen. Op welk spoor zit de ziel en dit is een beeld wat vaak al vele levens hetzelfde is. De ziel pakt iedere keer in een nieuw leven de draad weer op. Er wordt ook wel eens beweerd dat het tijdstip van overlijden veel zegt over het toekomstige leven wanneer de ziel weer herboren zal worden op aarde omdat dan de weg weer wordt gevolgd van het voorgaande leven. Een ziel heeft soms levens lang nodig om een bepaald thema te doorleven of planeetkrachten te leren kennen en zich bewust te worden hierover.

Ook in de zakenwereld wordt astrologie gebruikt.  Er zijn bedrijven die gebruik maken van astrologie bij het aannemen van hun personeel. In het oude China werd een geboorte van te voren berekend door een astroloog omdat men wist dat bepaalde perioden van het jaar gunstiger waren om een kind te verwelkomen.

Ik kwam zelf ooit mijn eigen horoscoop tegen in een tijdschrift. In dat blad werd iedere maand een persoonlijke horoscoop van een bekende Nederlander behandeld. Mijn oog viel gelijk op het plaatje, de bekende tekening van mijn eigen horoscoop (wel met een heel klein miniscuul verschil dan). Ik ben echter zeker geen BN-er dus ging het hier zeer zeker niet om mij maar om Youp van’t Hek. Ik was enorm verbaasd en ik ging gelijk op zoek naar enige overeenkomsten die ik met hem moest hebben. Ik kwam al snel op communicatie (Jupiter in Tweelingen), een scherpe eigen mening (Mars in Boogschutter) ontwikkelen en dan geen blad voor de mond nemen. De humor ? tja, die vat ik wel heel goed maar bezit ik toch zeker in veel mindere mate dan hij. Het aanvoelen van sociale onrechtvaardigheid herkende ik heel snel. Tevens het altijd werken met mensen en voor mensen en veel praten.  De innerlijke boodschap die een uitweg zoekt de wereld in. Dit was voor mij het voorbeeld dat ieder op zijn eigen manier gebruik maakt van de aanwezige basis elementen. Wel weet ik helemaal zeker dat Youp geen interesse in astrologie zal hebben en in het spirituele maar het spirituele werkt dan toch door in de zuiverheid die nagestreefd wordt en de vorm die het aanneemt door de plaats die hij inneemt binnen de maatschappij en de invloed die hij heeft. Wat is de ware en werkelijke aard van spiritualiteit ? Is het niet zo dat het niet altijd is hoe de mens zichzelf benoemt maar meer hoe de mens zijn medemens benadert, tegemoet treedt en behandelt ? Dat is waar het echt om gaat in het leven.


Een andere vraag die mij vaak gesteld is: Hoe zit het nu toch wanneer een baby met een keizersnede geboren wordt ? dan verandert de mens toch de geboortehoroscoop van dat kind ? Antwoord: iedere ziel kiest zijn eigen geboortetijd en geboortehoroscoop zelf uit omdat dit de manier is voor de ziel om karma en realisatie van zichzelf op aarde neer te zetten. Dit bepaalde tijdstip is dan heel belangrijk. Indien dit niet zou lukken dan kiest die ziel voor een ander tijdstip waarin planeetstanden het meest overeenkomen met de door die ziel uitgekozen patronen om zich neer te kunnen zetten in dat leven. Dat kan soms dan wel weer even duren voordat die planeetstanden zich opnieuw zullen voordoen dus is het geboortemoment heel belangrijk voor een ziel en zeker geen toeval. Een keizersnede zit dan gewoon al in de planning en is voorzien door die ziel die dan met of zonder keizersnede op aarde komt. De keizersnede is al door de ziel bepaald en meegenomen in de tijdsbepaling van de geboorte. De ziel komt dan gewoon op de door hem/haar uitgekozen tijd op aarde. Dit kan tevens enige troost bieden voor toekomstige ouders die al heel lang op een kindje zitten te wachten en zij die een aantal miskramen hebben gekend in het leven. De ziel bepaalt de geboortetijd en niet de ouders en levende personen op aarde. Wij kunnen een kind dus niet geheel “inplannen” zoals dit nu vaak wel wordt gedaan. Het is afwachten wanneer de planeetstanden gunstig staan en overeen komen met de ontwikkeling die de indalende ziel zelf gekozen heeft om ervaring op te doen op de aarde en bij die speciale ouders. Indien jonge mensen zich maar blijven afvragen waarom het bij hun maar niet lukt om zwanger te raken dan is het wijs om enig geduld te hebben en te accepteren dat een ziel bepaalde voor hem/haar specifieke planeetstanden nodig heeft om uitdrukking aan het zelf te kunnen gaan geven in het toekomstige leven. Het is dan wachten op bijv. net een krachtige Uranus stand die een krachtige eigen wil kan neerzetten aan een ziel die waarschijnlijk een belangrijke maatschappelijke taak en missie op zich heeft genomen en zich moet manifesteren als rechtvaardig en krachtig hervormend. Dit zou deze ziel niet kunnen realiseren met een moeilijke karmische stand van Saturnus, vol met blokkade’s en tegenwerkingen en of een krachtig minderwaardigheidscomplex en een sterk introvert karakter. Laat hierdoor toch meer begrip ontstaan dat de geboorte van een mens op aarde nog steeds een zaak is van de ziel zelf in samenwerking met het kosmisch plan en de universele wetten. De mens kan zich iets bescheidener opstellen en zich meer richten naar de grote organisatie van de kosmos.


Wat is nu eigenlijk een mooie horoscoop ? Door veel astrologen wordt er vaak gekeken naar allerlei positieve en mooie aspecten maar juist de blokkade’s en de knooppunten geven een bewustwording die een ziel zoekt en lesmateriaal aanbiedt. Tevens is het zo dat mensen waar de horoscoop heel harmonieus staat geaspecteerd zij dit zelf niet eens meer in de gaten hebben. Het leven kan hierdoor saai en ééntonig worden omdat er weinig gebeurt en verandert. Alles gaat immers vanzelf. Het is juist de strijd en de bewustwording die het leven de moeite waard maken en dan kan de mens met voldoening terugkijken op een waardevol leven, de problemen die overwonnen zijn. 



Hoe zit het met erfelijkheid ?

Wat mij altijd zo door de jaren sterk is opgevallen is dat er in families duidelijk altijd dezelfde soorten aspecten en planeetkrachten naar voren komen. Kinderen pakken aspecten en planeetkrachten op die al bij ouders en grootouders actief waren. Er wordt dan als het ware in een familie dezelfde soort ontwikkelingen en groeiprocessen doorgemaakt. Een ziel kiest het juiste moment uit waarop dezelfde planeetkrachten en aspecten actief zijn die de voorouders ook al hadden uitgekozen en die voor die incarnerende ziel bruikbaar en noodzakelijk zijn. Alsof een hele familielijn steeds met dezelfde dingen bezig is en blijft maar zich wel steeds verder ontwikkelt en vooruitkomt. Hieruit kunnen we de conclusie trekken dat familie veel belangrijker is dan vaak gedacht wordt. Het is mogelijk dat een kind gedeeltelijk aspecten en planeetkrachten van de vaderkant oppakt en dan ook gedeeltelijk van de moederkant. Het kan ook gebeuren dat er bijv. voornamelijk op de vaderlijke lijn verder gegaan wordt. Bijv. indien er een sterke Steenbok actief is in een familie zal er altijd verantwoordelijkheidsgevoel, doorzettingsvermogen en maatschappelijk succes naar voren komen. Er kan dan in die familie iemand geboren worden bijv. met de Maan in Steenbok of als ascendant of nog sterker: beiden. Maar het kan ook goed mogelijk zijn dat 2 families samenkomen met al deze eigenschappen en dan kan er nog meer kracht en succes behaald worden in dat leven door de kinderen die hieruit geboren worden. Het is alsof het voorgeslacht, de ouders en grootouders bouwen voor de kinderen die steeds slimmer en handiger met de familiekrachten kunnen gaan werken. Een ziel die incarneert op aarde heeft de planeetkrachten nodig om zichzelf tot uitdrukking te brengen die door de voorouders al ontwikkeld en uitgewerkt zijn geworden. We geven op de één of andere manier dus onbewust veel informatie door aan onze kinderen en kleinkinderen die overeenstemmen met onze geboortehoroscoop en de bewustwording van een bepaalde planeetenergie. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat er moeilijke en gecompliceerde aspecten in een familie plotseling naar voren komen door een ziel die deze taak op zich heeft genomen om ze als geheel te verwerken en af te lossen. Vaak is het een oude ziel die wijsheid doorgeeft en inzichten biedt in moeilijke levensprocessen. Er kunnen wisselende positieve incarnaties plaatsvinden in families die een familielijn positief op het goede spoor zetten. Als ik de horoscopen van één familie bij elkaar neerleg dan is het duidelijk aantoonbaar waar een hele familie generaties lang al mee bezig is en waar de ontwikkeling een doorslaggevend kenmerk aangeeft. Het is dan net alsof in een familie een éénheid wordt gedragen door hetzelfde doel. De ziel zal altijd incarneren in een familie die dezelfde planeetkrachten gebruikt. Een familie zegt veel meer over onszelf dan we kunnen vermoeden.


Astrologie is voor mensen die introspectie gebruiken om zichzelf beter te leren kennen en diepere inzichten te ontwikkelen zodat zij een beter  begrip krijgen over hoe zij ten aanzien van zichzelf en de omgeving staan en functioneren.

Veel mensen ervaren het leven en de wereld als een oncontroleerbare chaos. Hieruit ontstaat het verlangen om alles te ordenen en te zoeken naar oorzaak en gevolg. Astrologie kan een helpende hand hierbij bieden. Het kan een rustpunt bieden daar er diep begrip wordt ontwikkeld voor het leven zelf.


VERANDERINGEN DOOR DE MYSTERIEPLANETEN.


De mysterieplaneten Uranus, Neptunus en Pluto zijn afgelopen periode in andere astrologische tekens gaan lopen. Dit geeft behoorlijk wat veranderingen op Aarde maar ook in de persoonlijke (geboorte)horoscoop van veel mensen.

De eigenschap van deze planeten is dat ze erg ver van de aarde staan en daardoor een hele lange periode nodig hebben om rond de aarde te circelen. Dit maakt dat hun energie en uitstraling langere perioden op ons inwerken en de aarde beïnvloeden.

De planeet Uranus doet er 84 jaar over om in een kringloop rond de Zon te draaien. Vergeleken bij onze eigen planeet Aarde; die doet er dus een jaar over oftewel 365 dagen. De planeet Uranus loopt ongeveer 7 jaar in 1 astrologisch teken en kan dan voor veel veranderingen en transformaties zorgen. Zoals eerder besproken; de Franse revolutie is ontstaan door de opkomende invloed van de planeet Uranus die op 13 maart 1781 werd ontdekt. 14 juli 1789 werd de Bastille bestormd in Parijs en luidde de revolutie in. Jaren daarvoor echter broeide het verlangen naar vrijheid al wat een krachtig kenmerk is van Uranus. De planeet Uranus heerst over het teken Waterman. De ontdekking van een planeet betekent tevens de bewustwording van deze planeetkracht op aarde en geeft altijd een sterke uitstraling en daardoor realisatie van energie in de stof. De planeetkrachten proberen zich dan te verstoffelijken en zullen zich manifesteren op Aarde en in het leven van alle bewoners.

De planeet Neptunus doet er 165 jaren over om zijn loop rond de Zon te vervolmaken en loopt ongeveer 14 jaar in 1 astrologisch teken. De planeet Neptunus heerst over het sterrenbeeld Vissen. Neptunus kan soms voor verwarring zorgen, vervaging, afstand maar ook voor spirituele groei en contact met de geestelijke wereld en de bewoners die daar verblijven. Neptunus is ontdekt in 1846 en het paranormale kreeg vanaf die tijd meer invloed op de mensen. Allerlei mystieke en spiritistische verenigingen kwamen toen opzetten. Het occultisme waaide over vanuit Nederlands Indië (Indonesië) en kwam steeds meer in de mode. Neptunus regeert over de tussenwereld of het etherisch gebied. Neptunus (Grieks:Poseidon) heerst ook over de oceanen en wordt altijd afgebeeld met zijn drietand in de hand.

De planeet Pluto doet er 248 jaar over om rond de de Zon te draaien en loopt ongeveer 20 jaar in 1 sterrenteken en dit maakt dat deze invloed behoorlijk merkbaar is. Pluto zorgt ook voor enorme veranderingen en transformaties die niet altijd op een rustige manier verlopen. Pluto heeft de eigenschap dit soms met grote kracht te doen (bijv. aardbevingen en natuurrampen) en totale omwentelingen te bewerkstelligen op Aarde of in de persoonlijke horoscooop van mensen. Tegen de kracht van Pluto is weinig opgewassen. De mens zal de transformatie moeten ondergaan. Tegen wil en dank in heerst Pluto. Pluto heeft de eigenschap alles omver te gooien, zaken in zijn geheel om te wentelen, wat onder is komt boven.  Pluto is ontdekt in 1930 en stond toen gelijk in het sterrenteken Kreeft. Pluto werd ontdekt door een astronoom en kreeg de naam van zijn hond die hij in die tijd had (ja, waar haal je zo snel een naam voor een nieuwe planeet vandaan ?): Pluto; “Vox populi vox Dei” want de werking van deze nieuwe planeet bleek dezelfde werking te hebben als Pluto uit de oude Romeinse godsdienst; Pluto “God van de onderwereld”.  Pluto overheerst  dus de onderwereld, de dood, maffia, de ziekte kanker, natuurrampen, aardbevingen en is heerser van het sterrenteken Schorpioen. Duitsland valt onder het teken Schorpioen, evenals Japan en Italië(maffia). Pluto zette aan tot het ontdekken van de atoombom. Het Nazisme werd het totale beeld waardoor de onderwereld naar boven kwam. Schorpioen is het krachtigste teken van de dierenriem. Leeuw heeft de naam maar Scorpio heeft de werkelijke innerlijke kracht omdat Schorpioen het teken is wat een complete transformatie kan ondergaan en doen ontstaan, de kern is; “van duisternis naar het licht”.

De eigenschap in de mens is altijd aanwezig om tegen veranderingen en transformaties op te zien en ziet er de noodzaak niet altijd van in dat er eerst moet worden afgebroken om van de brokstukken iets nieuws te kunnen opbouwen. Daarom zijn deze planeten niet altijd geliefd maar meestal, na alle transformaties te hebben doorgemaakt, kan de mens terugzien naar het verleden en vaststellen dat afbraak en daarna vooruitgang het enige doel was van deze planeetkrachten die los zijn gekomen om mens en aarde iedere keer te dienen en op een hoger plan te evolueren. Pluto beheerst het onderbewustzijn en laat alles wat er is naar boven komen om te transformeren. Het slechte moet eerst naar de oppervlakte komen om uiteindelijk getransformeerd te kunnen worden in het goede. De taak van de mysterieplaneten hebben allen een gezamelijke werking en invloed hierin. De waarheid komt naar boven en laat alles in het verborgene en het duister voor het oog van de mensheid transformeren en komt hierdoor in het licht te staan. Het slechte moet eerst eruit komen en de duisternis overwonnen worden wil het licht kunnen schijnen en stralen.

De planeet Aarde laat ook regelmatig veel negativiteit los d.m.v. aardbevingen die feitelijke transformaties zijn voor onze planeet. Het is het loslaten van pijn wat diep in de aarde verborgen zit. Onze Aarde is heel gevoelig voor de stralingen van deze planeten.

Feiten zijn: Pluto is eind 2008, begin 2009 in het sterrenbeeld Steenbok gaan lopen. Pluto zal tot februari 2024 daarin blijven. Zodra een planeet in een nieuw sterrenteken  terecht gekomen is kunnen grote veranderingen en transformaties zich reeds in het begin al manifesteren en aandienen. Mensen die onder het teken Steenbok vallen kunnen veel transformaties meemaken maar deze hebben allen tot doel om groei en vooruitgang te bewerkstelligen. Tevens zijn de tekens Ram, Weegschaal en Kreeft hier ook mee verbonden. Deze sterrentekens zullen de kracht van Pluto zeker voelen doorwerken. Mensen die dit sterrenteken sterk aanwezig hebben in hun geboortehoroscoop zullen dit dan ook zeker merken.  De landen die hiermee te maken zullen hebben zijn allereerst Engeland als Steenbokland.  Landen die eveneens te maken kunnen krijgen met Plutonische krachten zijn Amerika als Ram land, Nederland als Kreeft land en China is Weegschaal. Deze tekens staan in een spanningsveld met Pluto en staan dus open voor transformaties en grote veranderingen.

Uranus is in mei 2010 in het teken Ram gaan lopen en blijft hierin tot juni 2018. Ram is de heerser van de oorlog en de strijd, soldaten. Uranus kan de krachten van Ram versterken waardoor agressie eerder loskomt. Veel mensen zijn hier gevoelig voor en agressie en boosheid kan snel ontvlammen. Ram is immers een vuur-teken en Uranus wakkert dit aan.  Amerika loopt steeds de kans in een nieuwe strijd meegetrokken te worden als Ram land. China als Weegschaal zal proberen om alles en zichzelf in evenwicht te houden. De wereldeconomie staat op het spel en Engeland wordt belangrijker als economische kracht (Steenbok)omdat veel landen daar hun geld stationeren. 

Omdat de mysterieplaneten allen ongeveer tegelijkertijd van sterrentekens zijn veranderd de laatste periode brengt dit in 1 keer veel veranderingen voor mensen in hun leven en het totale wereldbeeld. Er moet veel geïncasseerd en veranderd worden. Er moet veel omgewenteld worden om een nieuw evenwicht te vinden.

Wat nog wel leuk is om te vermelden is dat Neptunus in het sterrenbeeld Vissen is gaan lopen. Neptunus heerst over het sterrenteken Vissen en loopt dus in zijn eigen sterrenbeeld en dit geeft meer extra kracht. Een energieconcentratie als het ware. Dit betekent dat spiritualilteit meer ruimte krijgt. Neptunus heerst over de oceanen en er zal veel schoongespoeld worden op aarde. Dit heeft vooral ook een geestelijke betekenis. Indonesië en Portugal zijn typische Vissen landen, zo ook Rusland . We kunnen deze landen observeren. Steeds meer mensen worden gevoeliger en kunnen contacten leggen met overledenen en de onzichtbare wereld die altijd om ons heen aanwezig is. De sluier zal langzaam optrekken zodat we meer één worden met spiritualiteit. Dit kan de mensheid een andere koers geven en meer begrip over kosmos en het universum brengen. We zullen ons meer en meer bewust worden dat we een onderdeel zijn van het grote geheel en ons moeten aanpassen aan de grote kosmische wetten willen we in harmonie meedraaien in het grote geheel. 

Neptunus in zijn eigen teken Vissen zal een andere vorm van kunst brengen en muziek. Tevens kan het modebeeld drastisch veranderen de komende jaren. Meer romantiek wat terugkomt; kant en opvallende sieraden met allerlei mooie vormen en stenen, krullen en de mode kan weer een pompeus aanzicht krijgen. Neptunus probeert te verleiden en dit kan een aantoonbaar beeld in de mode-industrie gaan geven. Haardracht kan ook weer teruggrijpen naar het verre verleden waar romantiek centraal stond. De mensen kunnen  meer moeite doen om weer slank te worden. Het grove aardse wordt ingewisseld voor het etherische en het verfijnde. De smaak van de mensen kan veranderen, meer culinaire aandacht en veranderingen in interieur en architectuur (excentriciteit). Het strakke kille en koele maakt plaats voor het mysterieuze en grillige. “Fantasy” zal populairder worden, zowel in de filmindustrie als in de leeswereld. Neptunus is in februari 2012 in Vissen gaan lopen en blijft daar tot april 2025. De mensen die onder het sterrenbeeld Vissen zijn geboren zullen dit zeker merken. Of dit positief of negatief uitpakt heeft te maken met de persoonlijke geboortehoroscoop en dus niet alleen maar met de stand van de Zon in een sterrenteken (dit is het sterrenbeeld). De stand van de andere planeten en de plaatsing van alle planeten in de 12 huizen (levensgebieden) van een horoscoop en de onderlinge relaties die alle planeten in deze huizen hebben, de hoeken en lijnen en energieverbindingen die ze onderling met elkaar hebben maken uiteindelijk hoe een bepaalde planeetenergie op ons inwerkt. Neptunus kan negatief uitwerken in de vorm van alcoholisme en drugs. Op een laag niveau is er dus meer kans op verslaving en het willen wegvluchten voor de realiteit. Genoeg stof om over na te denken en om toe te zien hoe dit alles zich gaat realiseren. Zeker is het in ieder geval dat we vooruit komen en andere inzichten krijgen over spiritualiteit. De grens naar de geestelijke wereld zal meer vervagen. Deze vernieuwing zal uiteindelijk voor alles en iedereen vooruitgang betekenen. Steeds meer mensen zullen helderziend worden en contacten krijgen met overledenen. Op hoog niveau biedt Neptunus de kans om mee te stromen in de kracht van het universum.








Column in Maylight Magazine mei 2012

ZON EN MAAN ASCENDANT:


Wij mensen, dieren, planten en mineralen staan onder invloed van het heelal. Wij zijn daar een onderdeel van. Wij proberen te voelen en te bedenken wat dit inhoudt en betekent maar kunnen het geheel en de omvang, de grootte niet bevatten en het blijft daarom voor velen een mysterie. Wij kunnen niet inschatten hoe ver dit reikt en waar het begint en waar het precies eindigt. Het heeft en zal altijd de mensheid blijven intrigeren en bezighouden. Het onderzoek zal zich altijd blijven voortzetten daar de mens bezig zal blijven met de zoektocht naar het begin van alle leven.

Wij worden beïnvloed door de kosmos en het gehele universum. Het sterrenstelsel waar wij ons in bevinden, de Melkweg kunnen wij bij een heldere hemel ’s nachts goed observeren en in kaart brengen.

Wat voor ons nog dichterbij de aarde staat zijn de Zon, de Maan en de Planeten.

De Zon, Maan en planeten zenden en ontvangen kosmische energie. Deze energie is onderling met elkaar verbonden. Iedere planeet zendt een eigen energie uit en die wederom door een andere planeet wordt opgenomen die wederom energie uitzendt. Op deze manier is alles met elkaar verbonden en bereikt de aarde. De aarde neemt dit op en dit verbindt zich met haar eigen energie die wederom de ruimte in wordt gestuurd en de andere planeten weer bereikt. Zo is alles met elkaar verbonden.

Verbinding is het doel van alle leven op aarde en in de kosmos en géén afscheiding. Dit is tevens één van de belangrijkste lessen op aarde. Het betreft een kosmische wet waar alle leven in het universum op afgestemd is.


Zon en Maan zijn van grote betekenis voor de aarde en al het leven omdat zij heel dichtbij staan en vooral de Maan is sterk verbonden met de aarde omdat deze het dichtst bij de aarde staat.

De stand van de Zon in een bepaald teken van de dierenriem bepaalt ons sterrenbeeld. Dit betekent dat dit onze “Ik” en persoonlijkheid uitbeeldt. Ons sterrenbeeld bepaalt welke groei en ontwikkeling onze persoonlijkheid zal doormaken en wie wij zijn. Het bepaalt ons karakter en persoonlijkheid en wat we van binnenuit uitstralen de buitenwereld in. Dit kan betekenen dat mensen zich soms niet helemaal kunnen herkennen in hun eigen sterrenbeeld. Dit is omdat wij in het leven moeten leren omgaan met juist díe planeetkrachten van ons sterrenbeeld en dit betekent ook dat dit niet altijd direkt goed lukt en we de eigenschappen van dat sterrenbeeld moeten leren te herkennen en te gebruiken. Je kan stellen dat ons sterrenbeeld een deel van ons “zelf”, ons “Ik“ tot bewustzijn brengt, naar boven brengt zodat wij  ons “zelf” beter kunnen leren kennen. De Zon staat in het middelpunt, hoort bij het teken Leeuw en heeft graag de leiding. Frankrijk valt onder het teken Leeuw en dit is wat onze geschiedenis laat zien over de periode dat daar de Zonnekoning regeerde. Frankrijk heeft zich altijd in het centrum van Europa geplaatst. De Franse revolutie; 14 juli 1789 is daar ontstaan door een scherpe uitwerking van de planeet Uranus: gelijkheid, vrijheid en broederschap en heeft de autoritaire leiding van de Leeuw doen wankelen. De Zon heeft dus bij regelmaat te maken met allerlei invloeden van de andere planeten maar vooral van de Maan. Tevens is het zo dat de Maan van hele grote betekenis is in ons leven. Speciaal voor vrouwen is de Maan belangrijk voor de bepaling van het karakter, misschien zelfs nog van grotere betekenis dan de Zon. Je zou dus kunnen stellen dat vrouwen een nog ander belangrijk sterrenbeeld erbij hebben en dit is dus het sterrenbeeld waar de Maan in staat. Vrouwen zijn in het algemeen meer afgestemd op hun gevoel en intuïtie. De Maan heeft met emoties te maken, met geboorte, met het embryonale proces, groei. De Maan hoort bij het teken Kreeft en dit is een water teken. De Maan heeft een aantrekkingskracht op het element water, gevoel en emotie. Als het volle Maan is ontstaat er een springvloed die grote watermassa’s in beweging kan zetten. Onze getijden zijn ook afhankelijk van de Maanstand, eb en vloed worden door de Maan bepaalt. De Maan heeft invloed op allerlei ritmen op aarde en in ons menselijk lichaam. Het bestuurt ook ons klierstelsel en hormoonsysteem. Tevens heeft de Maan invloed op onze eigen waterhuishouding in ons lichaam. We kunnen bij Volle Maan meer vocht vasthouden in ons lichaam dan anders. We kunnen dan emotioneler zijn ingesteld en onze intuïtie kan krachtiger werken. Water is het reinigende element en de zee is hier sterk mee verbonden. Het water van de Maan zijn hoofdzakelijk de rivieren en meren op aarde. De poelen en moerassen horen bij het waterteken Schorpioen en de oceanen worden vooral beheerst door de planeet Neptunus heerser van het teken Vissen in samenwerking met de Maan. De watertekens Kreeft, Schorpioen en Vissen zijn in harmonie met elkaar verbonden.

Ons land, Nederland hoort bij het sterrenbeeld Kreeft en heeft ons veel bewustzijn en kennis gebracht over het element water. Door de eeuwen heen is onze volksaard en onze cultuur met water verbonden geweest. De samenwerking tussen mens en water is hetgeen ons land in evenwicht houdt.

De Maan behoort ook bij het moederschap en de zorg, zorg voor kinderen, ouderen, zieken, dieren, voeden. Ons land zet zich altijd in voor zorg en bescherming van zwakkeren. Dit is een kenmerk wat wij wereldwijd uitdragen. Wij bekommeren ons over de zwakkeren en kwetsbaren. Waar ter wereld bestaat er een Partij voor de Dieren ?

De Maan heeft te maken met het verleden daar de Maan ons spiegelt. De Maan weerspiegelt immers het Zonlicht (ons Ik). De maan heeft te maken met groei. In het verre verleden stond invloed en uitwerking van de Maan dichterbij de aarde dan nu en had meer invloed. Dit was de periode op aarde waarin groei extreem toegenomen was, er ontstonden hele grote dieren o.a. de Dinosaurussen en Mammoeten. Daarna is de invloed kleiner geworden en op dit moment neemt het weer toe. Dit verklaart o.a. dat mensen weer groter en langer worden, vooral in Nederland als Kreeft-land worden mensen weer gemiddeld langer.

Mensen met een Kreeft ascendant of Maan in Kreeft  hebben typisch vrouwelijke eigenschappen. Mannen met deze kenmerken zullen gevoeliger, emotioneler en verzorgender van aard zijn dan de gemiddelde man is. Vaak kunnen zij heel goed de zorg voor kinderen en babies op zich nemen daar hun intuïtie gericht is op verzorging, opvoeding.

Personen met Kreeft ascendant en Maan in Kreeft kunnen meer aanleg hebben om dik te worden omdat Kreeft onder invloed van de Maan gemakkelijk uitzet. Tevens kan dit voorkomen bij mensen met Jupiter op de ascendant of Boogschutter als ascendant. Jupiter heeft als kenmerk: uitzetting en toename van massa. Ik hoef niet uit te leggen dat indien iemand al deze kenmerken in de horoscoop heeft staan men gemakkelijk met overgewicht te maken heeft.

Indien tijdelijk de planeet Jupiter over de ascendant schuift bijv. kan men dikker en zwaarder worden. Indien Saturnus (inkrimping) over de ascendant loopt kan men te maken krijgen met tijdelijke gewichtsafname. 


De Maan maakt ons gevoelig, kwetsbaar en  emotioneel en beheerst onze aandoeningsziel. Iemand die bijv. de Maan in een waterteken geplaatst heeft staan; Kreeft, Schorpioen of Vissen zal zich emotioneler en gevoeliger gedragen, uiten, opstellen dan bijv. wanneer de Maan in een ander teken geplaatst zou zijn. Dit soort “gevoelstypen” staan ook gevoeliger in het leven en kunnen zich kwetsbaarder opstellen. De realiteit kan harder bij hun binnenkomen waardoor ze gemakkelijk ontroerd worden. Gevoeligheid en emotionaliteit heeft niet altijd met zwakte te maken. Gevoelstypen kunnen daarnaast heel krachtig en sterk zijn daar kracht met geheel andere planeetstanden te maken heeft. Vaak wordt gevoel verbonden met kwetsbaarheid en zwakte. Dit is een misverstand. Gevoel kan juist een extra verdieping geven daar men in staat is beter in te voelen in anderen waardoor zich meer inzichten en begrip openbaren.


De Zon is ons “Ik” en onze persoonlijkheid, onze ruggengraat, ons hart, de kern, energie en vitaliteit en het middelpunt van wie wij zijn en onze verbinding met ons Hoger Zelf en met de schepping. De Zon is onze uitstraling als individuele persoonlijkheid en ons karakter.

De samenwerking van Zon en Maan is daarom van grote betekenis in onze horoscoop en in ons leven. Deze twee hemellichamen staan heel dichtbij ons en hebben daarom een enorme invloed op ons bestaan. Op het moment dat we geboren worden is er sprake van een totale optelsom van invloed van planeten en sterrenstelsels. Dit maakt ons karakter en bepaalt onze levenslessen, levenswandel. Indien Zon en Maan in een harmonie staan dan kunnen wij stellen dat wij op een positieve manier met het leven kunnen omspringen en ons veel dingen “mee zullen zitten”. Indien Zon en Maan dichtbij elkaar staan dan kan dit vaak betekenen dat we met een oude ziel te maken hebben en zal deze ziel of mens zich sneller tot zijn levenstaak kunnen wenden. De Maan werkt dan mee om dit te bewerkstelligen. Een goede samenwerking tussen Zon en Maan maakt dat een persoon zich één voelt met levenstaak en opdracht en wat de wil is en waar de persoonlijke wensen liggen. Men gaat automatisch de goede richting op en kiest vanzelf die dingen uit in het leven die de Zon een mogelijkheid geven om uit te stralen en het “Ik“ te laten manifesteren. De Maan ondersteunt dan de uitstraling van het “Ik “: het karakter. De Ziel kan zich dan meer uiten in dat leven, de kern meer naar buiten brengen vanuit het middelpunt. Indien de Zon en de Maan in een moeilijke hoek staan in de geboorte-horoscoop dan kan een individu gemakkelijk graag iets anders willen en wensen, liever een ander levenspad kiezen dan welk juist goed zou zijn voor de Zon en eigen ziel en persoonlijkheid. Dit kan dan een omweg betekenen of de persoon voelt dat er veel van de eigen persoonlijkheid opgeofferd moet worden om een taak, doel te volbrengen. Het kan een conflict geven tussen ‘willen” en “moeten” of een twijfelsituatie waardoor men moeilijk tot een juiste keus komt. Echter, zijn er natuurlijk nog andere planeten die meewerken of kunnen tegenwerken maar Zon en Maan bepalen toch voor een groot gedeelte een belangrijk deel van ons leven en innerlijke gevoelens van tevredenheid. Niet voor niets dat veel natuurvolkeren en onze verre voorouders Zon en Maan altijd vereerd hebben daar er al vroeg een kennis en weten was ontstaan over de krachtige invloed die deze twee hemellichamen op ons leven op aarde en bestaan uitoefenden.


De ascendant in een horoscoop heeft veel overeenkomsten met de werking van de Maan omdat dit ook naar buiten toe werkt. De ascendant geeft aan hoe de buitenwereld op ons inwerkt en hoe wij hierop reageren. De ascendant is het direkte contact met het aardse bestaan, de poort naar buiten. Het zegt ook vaak veel over ons uiterlijk en ons lichaam, ons manier van doen. Dezelfde soort werking heeft de Maan. Je kan stellen dat de Maan en de ascendant samenwerken en bepalen hoe iemand “overkomt” op de buitenwereld. Dit kan totaal anders zijn dan hoe iemand in de diepte werkelijk is en dit wordt dan weer bepaald door de Zon. De Zon kan dus wel eens meer verborgen liggen wanneer de ascendant en de Maan krachtig op de voorgrond treden. Dat is dan wanneer men vindt dat iemand helemaal niet zo erg op zijn eigen sterrenbeeld lijkt. Bijv. iemand heeft een Tweelingen ascendant (communicatief, veelzijdig, open, snel, vindingrijk), de Maan ook in Tweelingen en het sterrenbeeld bijv. Stier is (rustig, geduldig, heeft meer tijd nodig) dan valt de Stier gemakkelijk weg. Pas wanneer men die persoon beter leert kennen zullen de Stier kenmerken meer ontdekt worden. De energie van Tweelingen zal zich meer manifesteren en sterk op de voorgrond treden. Zo maakt de combinatie van allerlei planeetkrachten tot de mens die we uiteindelijk zijn. De ascendant en de Maan geven een eerste indruk van een persoon en kunnen sterker naar voren treden dan het sterrenbeeld waaronder een persoon geboren is.

België valt onder het sterrenbeeld Tweelingen, de altijd en eeuwige taalstrijd en het cultuurverschil welk het land splitst in twee kanten. Tweelingen is een dubbel teken en draagt eigenlijk 2 persoonlijkheden in zich.


Veel verhalen en oude vertellingen gaan rond dat onze Maan; Luna geboren is uit de Aarde ter plaatse waar zich nu de Grote oceaan bevindt. Dit moet het land Mu of Lemuria geweest zijn welke zich ongeveer meer dan 500.000 jaar geleden losgemaakt heeft van de aarde en nu aan de hemel staat. Op de bodem van de Stille Zuidzee schijnen uitsteeksels aangetroffen te zijn die passen in de kraters van de Maan. Water heeft het ontstane gat gevuld; de Pacific. Daar lag eerder het land Mu of Lemurië.


Op Aarde zien wij de Maan in ongeveer 27 dagen door alle tekens van de dierenriem lopen en daarna in ongeveer 3 dagen de Zon inhalen die in die tijd 1 teken heeft doorlopen.

Wassende Maan of toenemende Maan is een prima periode om plannen uit te voeren en zaken te realiseren. De kracht van de Maan werkt dan mee. Vooral de Nieuwe Maan kan realisatie van plannen bewerkstelligen. Bij Afnemende Maan is het beter om meer rust te nemen en dingen te bespiegelen en te overdenken, overpeinzen. Wijsheid en inzichten kunnen dan binnenkomen en ons bereiken.

Column in Maylight Magazine april 2012

Column in Maylight Magazine april 2013

Column in Maylight Magazine mei 2013

Column in Maylight Magazine juli 2013

Column in Maylight Magazine juni 2013